Lista alimentelor pentru care prețurile vor fi plafonate începând de marți, 1 august

0

Măsura plafonării adaosului comercial este una dintre cele mai aşteptate măsuri. Adaosul comercial ar trebui să fie maximum 20% la procesatori, 5% pe întreg lanţul de distribuţie şi 20% la retailer, începând cu 1 august.

Aşadar, preţul pentru 14 produse de bază ar trebui să scadă. Unul dintre retaileri a scăzut deja preţurile cu câteva săptămâni înainte de termenul limită dat de guvern.

Scăderile variază de la 10 bani la prune de exemplu, la aproape 3 lei la ouăle bio. Rămâne de văzut daca măsura se va aplica în toate magazinele.

Luna august vine totodată cu vești bune pentru mai mulți angajați din România. Reprezentanții Guvernului au anunțat creșterea veniturilor unor angajaţi din sistemul medical cu 500 de lei.

Tot de la 1 august creşte valoarea tichetelor de masă de la 30 la 35 de lei. De la 1 ianuarie 2024 ar trebui să ajungă la 40 de lei.

Alimentele care vor beneficia de reducerea cotelor de adaos comercial, discutate şi agreate cu toate părţile implicate în producţia şi comerţul cu alimente, sunt: pâinea albă simplă 300 – 500 grame, fără specialităţi; lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru; brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame; făină albă de grâu „000” 1 kg; mălai 1 kg; ouă găină calibru M 10 bucăţi; ulei de floarea soarelui 1 litru; carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui); carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc); legume proaspete vrac (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia); fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă); cartofi proaspeţi albi vrac; zahăr alb tos 1 kg.

Procedura de formare a preţului la raft pentru aceste produse trebuie să fie unitară, atât pentru produsele marcă privată ale producătorilor, cât şi pentru produsele marcă proprie ale comerciantului, informează Agerpres. Adaosurile comerciale se aplică la valoarea fără TVA a produselor agricole şi alimentare prevăzute, se precizează în proiectul de act normativ.

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.