Prim balerinii de talie mondială, Iana Salenko și Marian Walter împreună cu Baletul Operei Naționale București prezintă în premieră “Lacul Lebedelor” pe scena Sălii Palatului.
„Lacul Lebedelor” de la Sala Palatului este un spectacol produs de Musicals.ro alături de Asociația pentru Antreprenoriat Cultural. Spectacolul va avea loc pe 3 decembrie, începând cu ora 18:30, biletele fiind puse deja în vanzare în rețeaua iabilet.ro.
Musicals.ro este alcătuită dintr-o echipă de profesionişti cu experiență îndelugată, care de-a lungul ultimilor 15 ani a demarat şi a fost implicată în realizarea mai multor spectacole de mare succes precum Fantoma de la Operă, Romeo şi Julieta, Rebecca, Crai Nou My Fair Lady şi Mamma Mia!.
Echipa reunește regizori, dirijori, scenografi și producători profesionişti din teatrul muzical din România aceștia lucrând cu unele dintre cele mai mari nume din West End, Broadway şi industria de elită internaţională a muzicalurilor, precum CBE Graham Vick, Stephen Barlow și Paul Curran.
Iana Salenko are o carieră de peste 20 de ani în lumea baletulului, fiind aplaudată minute în șir pe scena Operei Naționale din București în 2010 cu ocazia galei de balet prilejuită de “Ziua Internaţională a Dansului”, acum publicul o va putea urmări pe balerină în rolul personajului principal Odette/Odile, din “Lacul Lebedelor”.
Salenko va dansa pe scena Sălii Palatului din București alături de soțul său, balerinul Marian Walter, cu care are trei copii. Marian Walter a urmat școala de Balet de Stat din Berlin pe care a absolvit-o în 2000.
„Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor
„Lacul lebedelor”, o poveste atemporală despre puterea iubirii care învinge răul. Titlu de referință în istoria baletului, „Lacul lebedelor” a avut premiera mondială pe 20 februarie 1877, la Teatrul Bolshoi din Moscova, unde nu a fost bine primit. Abia în 15 ianuarie 1895, cu o nouă coregrafie realizată de Marius Petipa și Lev Ivanov a avut un succes enorm la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg.
Povestea din spatele celei mai celebre dintre compozițiile de balet este una cât se poate de captivantă și a reprezentat, de-a lungul timpului, subiectul de discuție al multor critici. Unul dintre fondatorii baletului rusesc, Fyodor Lopukhov, a numit „Lacul lebedelor” drept o operă națională, având în vedere simbolistica centrală – lebăda, simbolul acesteia fiind foarte des întâlnit în lirica popular.
Atât subiectul operei cât și imaginea lebedelor reprezintă ideea dragostei veșnice în cultura Rusiei. Pentru cunoscători, cât și pentru inițiati “Lacul Lebedelor” este reprezentarea definiției baletului clasic. Indiferent cum se schimbă lumea acest “clasic” este nemuritor. Compoziția muzicală, fragilitatea balerinei care interpretează lebăda, liniile clasice, toate sunt purtătoare de emoții.
Sursa: Tabu.RO