Îmbrăcămintea s-a micșorat la spălare: cum să o recuperezi?

0

Cine nu a avut niciodată un mic accident de spălare? O secundă de neatenție și puloverul tău preferat de lână s-a strecurat în rufele tale sport. Descoperi că, după ce ai folosit un program de spălare la temperatură ridicat, piesa nu mai este mărimea ta, ci mai degrabă cea a nepoatei tale de 3 ani. 

Puteți repara o haină care s-a micșorat la mașina de spălat? Totul va depinde de materialul îmbrăcămintei și de amploarea daunelor. Dacă este o piesă din material sintetic, este foarte greu sau aproape imposibil să o readuci la dimensiunea inițială. Dacă vorbim de un pulover de lână, speranța este permisă, dar numai dacă nu s-a micșorat până la dimensiunea unui copil.

Un expert în textile a oferit câteva sfaturi în acest sens.

Ce materiale se pot micșora la spălare?

Cu siguranță nu este o surpriză, dar puloverele sunt cele mai expuse riscului de contracție în mașina de spălat. „Lâna este într-adevăr cea mai delicată fibră și chiar se poate micșora foarte mult”, confirmă Pascale Florant, potrivit Femme Actuelle. Desigur, de cele mai multe ori, piesele tale de lână vor fi cele care vor suferi o eroare de spălare, dar în unele cazuri, alte piese din garderoba ta pot fi și ele vulnerabile la ciclurile de spălare prea fierbinți ale mașinii de spălat. 

Să nu uităm, căldura este inamicul numărul unu al lânii! „Unele materiale sintetice se pot micsora usor. Se poate întâmpla ca bumbacul să se micșoreze, dar este destul de rar. Trebuie să te uiți la compoziție, pentru că o piesă 100% bumbac nu își schimbă mărimea asa”, explica expertul în textile. D

Dacă piesele tale de lână sunt cele mai expuse riscului de a se micșora la spălare, acestea sunt și cele pe care le poți repara cel mai ușor. Pentru a salva un pulover de lână care a pierdut 2 sau 3 mărimi, tot ce ai nevoie este un produs pe care cu toții, fără excepție, îl avem în baie. „Puteți folosi șampon pentru a întinde un pulover care s-a micșorat puțin la spălare. Acest lucru îl va înmuia foarte mult și îi veți putea relua forma și elasticitatea fibrei”, ne sfătuiește Pascale Florant. 

Tot ce trebuie să faceți este să vă înmuiați articolul vestimentar în apă călduță cu aproximativ un capac de șampon timp de aproximativ treizeci de minute. În această etapă fibrele vor începe să se relaxeze. Apoi, stoarceți ușor haina și lăsați-o să se usuce pe un prosop plat și uscat în aer liber. Întindeți puțin puloverul pentru a-l ajuta să-și recapete forma. Acest truc poate funcționa și cu bucăți de bumbac. Dacă această soluție este foarte eficientă, nu este miraculoasă și nu va funcționa la puloverele care s-au micșorat prea mult. 

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.