Friluftsliv: Ce este și cum să-l introduci în stilul tău de viață

0

Friluftsliv este o filozofie a stilului de viață norvegian care subliniază importanța vieții în aer liber. Adesea, în comparație cu conceptul danez de „hygge”, care sărbătorește petrecerea timpului în casă cu prietenii și familia, multe culturi îmbrățișează acum adevăratul sens al friluftsliv sau „traiul în aer liber”.

Ce este friluftsliv?

În principiu, sensul friluftsliv este să trăiești în aer liber, în ciuda vremii aspre, a condițiilor fizice sau a oricăror alte greutăți. Iernile pot fi aspre în Norvegia, unde Soarele nu răsare de obicei de la mijlocul lunii noiembrie până la sfârșitul lunii ianuarie. Astfel, este necesar să fii optimist și să nu te lași doborât de vremea monotonă și extremă. Adoptarea friluftsliv, prin urmare, insuflă o mentalitate pozitivă în timpul lunilor reci.

De asemenea, îl încurajează pe cineva să se conecteze cu natura fără presiunea de a concura pentru un premiu, indiferent dacă practică un sport sau se angajează într-o activitate precum schiul de fond cu prietenii și familia. Accentul cultural al vieții în aer liber este găsirea unui echilibru între viața profesională și viața privată într-o epocă în care tehnologia stăpânește civilizația și cei mai mulți dintre noi petrecem timp în interior, în fața ecranelor noastre.

Friluftsliv: Cum a apărut acest concept?

Originea acestui termen poate fi urmărită în 1850. Faimosul dramaturg norvegian Henrik Ibsen a scris și a popularizat ideea că trebuie să mergeți în locuri îndepărtate fie singur, fie cu familia sau prietenii pentru a căuta pacea mentală, departe de monotonia vieții de zi cu zi.

Pentru a promova acest stil de viață, Norvegia a adoptat filozofia „prinde-i tineri” și o pune în practică prin numeroasele sale grădinițe în aer liber, permițând ca 80% dintre copii să petreacă timp în aer liber. Potrivit VisitNorway, unitățile sponsorizate de guvern împrumută oamenilor, de asemenea, haine de iarnă și echipament de trekking, încurajându-i să adopte acest mod de viață.

Fie că este o primă întâlnire, o adunare de familie improvizată sau chiar un plan de weekend individual, nu este neobișnuit să găsești norvegieni în camping, pescuit, schi sau drumeții. Una dintre fațetele importante ale acestui stil de viață, așa cum subliniază scandavenii în general, este că nu trebuie să cheltuiești mulți bani pentru a te bucura de natură în moduri simple.

Filosofia se aliniază și cu legea suedeză Allemansrätten, care promovează viața în aer liber. Potrivit VisitSweden, Allemansrätten înseamnă „Dreptul de acces public”, care este un principiu protejat de lege, care oferă tuturor oamenilor din Suedia libertatea de a se plimba liber în mediul natural.

Cum profităm la maximum de viața în aer liber?

Conceptul este popular în Scandinavia, deoarece această regiune se confruntă cu un frig extrem, care tinde să-i facă pe oameni să se simtă demotivați și leneși și să le scadă moralul.

În Suedia și Norvegia, există o vorbă: „Nu există vreme rea, ci doar haine proaste”. Acest lucru înseamnă că cineva poate profita la maximum de iernile răcoroase dacă au hainele și echipamentul potrivit pentru a se menține cald și a se bucura de climă în timp ce face activități fizice în aer liber. 

Iată câteva modalități simple de a îmbrățișa adevăratul sens al friluftsliv.

Detoxifiere digitală

Oprirea rețelelor de socializare fără „teama de a pierde” este primul pas către reconectarea cu sine și natura. Obsesia ecranului a fost identificată ca unul dintre factorii care contribuie la creșterea stilului de viață sedentar. Utilizarea limitată a tehnologiei ar putea ajuta oamenii să se concentreze pe ieșirea din case sau birouri și să se angajeze în activități alternative.

Aderarea la un club 

În căutarea unui club local de drumeții, de observare a păsărilor sau de ciclism, ar putea oferi unei persoane actualizări regulate despre activitățile legate de natură din cartier, încurajând persoanele să se alăture după convenție.

Conectează-te cu oameni cu pasiuni asemănătoare

Cu siguranță este tentant să stai în pat, cuibărit într-o pătură caldă, într-o zi rece, după o săptămână lungă de muncă. Cu toate acestea, a avea un prieten sau un grup care să vă scoată din zona de confort pentru un sport, jogging sau orice activitate plăcută poate face ca acest lucru să fie cu atât mai util.

Jocuri în aer liber pentru copii

Este important să înrolați copiii în activități în aer liber pe care le consideră plăcute. Acest lucru îi ajută și să-și găsească un nou hobby. Acest lucru le va oferi exercițiile de care au nevoie și o oportunitate de a îmbunătăți abilitățile cognitive, cum ar fi planificarea și chiar asumarea riscurilor.

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.