Rochiile de mireasă au parcurs un drum lung de la jupoane și corsete foarte formale la rochii de mireasă moderne, colorate și fără mâneci. Pe lângă faptul că sunt un simbol al fericirii pentru totdeauna, rochiile de mireasă ne pot spune multe despre normele sociale și culturale ale unei anumite epoci.
Vă invităm într-o călătorie a evoluției rochiei de mireasă.
Contrar credinței populare, rochia de mireasă albă nu a fost întotdeauna o tendință.
În Roma antică, unde nunțile erau considerate un eveniment social important, miresele purtau voaluri lungi drapate într-o culoare galben închis sau portocaliu. Aceste culori calde reprezentau „culoarea flăcării”, simbolizând căldura și lumina pe care miresele le-ar aduce în casele soților lor. Tendințele din Grecia antică erau similare. Miresele purtau rochii lungi lejere și voaluri în culorile focului pentru a speria spiritele rele.
Pe atunci, căsătoria era mai mult o tranzacție juridică, mai degrabă decât o ocazie romantică. Miresele ar alege pur și simplu cea mai bună rochie pe care o aveau deja, în loc să facă sau să cumpere o rochie specială pentru ceremonia de nuntă. O practică similară a continuat în Evul Mediu, deși culoarea ținutei de mireasă a continuat să se schimbe.
În Evul Mediu, albastrul a devenit noul galben.
În Evul Mediu, albastrul era adesea asociat cu puritatea și regalitatea, așa că nu este o surpriză că această culoare a devenit o alegere comună pentru rochiile de mireasă medievale. Rochiile galbene, roșii, verzi au fost, de asemenea, populare, în special în rândul femeilor cu un statut social mai înalt. Lungi până la podea, decolteurile largi și corsetele sunt cele mai distinctive trăsături ale siluetelor medievale care sunt încă des recreate astăzi.
Nunți regale extravagante în anii 1700 și 1800.
Deși ceremoniile de nuntă de lux erau încă neobișnuite în anii 1700 și 1800, rochiile de mireasă au devenit mai fastuoase și mai elaborate. La acea vreme, curtea franceză dicta tendințele modei, cu Maria Antoaneta conducând drumul. În timp ce femeile obișnuite și-au păstrat în continuare ceremoniile de nuntă private și modeste, membrii regali au întrecut măsura.
Rochia ei scandalos de scumpă a fost făcută din pânză de argint împodobită cu diamante, dar nu i se potrivea cum trebuie, deoarece a fost făcută chiar înainte de a ajunge în Franța. Fără a avea șansa de a încerca rochia la timp, corsetul a ajuns să fie prea mic, așa că, în afară de cost, rochia de mireasă nepotrivită era un alt subiect de bârfă la acea vreme.
Abia la sfârșitul anilor 1800 s-a răspândit rochia de mireasă albă.
În ziua nunții ei, regina Victoria a spus că va deveni soția prințului Albert, nu regină. Așa că, în locul ținutei tradiționale de încoronare, ea a ales o rochie albă din satin împodobită cu dantelă pentru a simboliza decizia ei. Acest lucru a inspirat alte viitoare mirese să-și exprime sentimentele și preferințele personale prin alegerea rochiei de mireasă.
Până atunci, multe femei nu se gândeau să încerce să obțină acest lux pur și simplu pentru că albul era greu de întreținut într-o lume fără mașină de spălat și apă curentă.
continuarea pe tabu.ro