Despărțirile amoroase, depășite mult mai ușor 

0

Durerea emoțională a unei despărțiri este atât de severă încât își are propriul nume clinic – sindromul traumei amoroase sau LTS. Există însă rezolvări.

 

Cercetările arată că purtarea unei căști de 400 de lire sterline pentru doar câteva minute pe zi poate ușura suferința, negativitatea și depresia care pot însoți o relație eșuată. Într-un studiu, 36 de voluntari cu sindrom de traumatism amoros au purtat dispozitivul, care stimulează creierul cu un curent electric ușor, potrivit The Guardian

Voluntarii au fost împărțiți în trei grupuri, fiecare purtând căști de stimulare transcraniană cu curent continuu (tDCS) timp de 20 de minute, de două ori pe zi timp de cinci zile. Într-un grup, curentul a vizat cortexul prefrontal dorsolateral (DLPFC). Într-un altul, a vizat cortexul prefrontal ventrolateral (VLPFC). În al treilea, căștile au fost oprite. 

Ambele regiuni vizate sunt implicate în reglarea voluntară a emoțiilor. Studiile anterioare de neuroimagistică sugerează că există o legătură neuropsihologică între experiențele de despărțire și doliu și că sunt implicate anumite regiuni prefrontale. LTS poate provoca stres emoțional, depresie, anxietate, insomnie, schimbări de dispoziție, gânduri obsesive și un risc mai mare de sinucidere, precum și sentimente de nesiguranță, neputință și vinovăție. 

Studiul, publicat în Journal of Psychiatric Research, a concluzionat că pentru simptomele LTS, stimularea DLPFC a fost mai eficientă decât stimularea VLPFC. „Atât protocoalele DLPFC, cât și VLPFC au redus semnificativ simptomele LTS și au îmbunătățit starea depresivă și anxietatea după intervenție, în comparație cu grupul de simulare”, au concluzionat cercetătorii de la Universitatea Zanjan din Iran și de la Universitatea Bielefeld din Germania. „Efectul de îmbunătățire al protocolului DLPFC asupra sindromului de traumă amoroasă a fost semnificativ mai mare decât cel al protocolului VLPFC.”

La o lună de la oprirea tratamentului, voluntarii se simțeau încă mai bine. Autorii studiului au spus: „Aceste rezultate promițătoare necesită replicare în studii mai mari”.În ultimii ani, tehnici precum tDCS au fost introduse în cercetarea clinică. Studiile pilot despre NHS testează căști similare pentru a vedea dacă pot ajuta la tratarea depresiei ușoare. 

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.