TE TREZEȘTI DES ÎN JURUL OREI 4 SAU 5 DIMINEAȚA? IATĂ DE CE, POTRIVIT MEDICILOR

0

Dacă ai tendința de a te trezi în timpul nopții, în jurul orei 4 dimineața, să știi că nu ești singurul. Doi experți descifrează acest fenomen.

Dar care sunt cauzele acestor treziri nocturne? Chestionată de ziarul britanic The Independent, Lisa Artis, director general adjunct al The Sleep Charity, un ONG care dorește „îmbunătățirea sprijinului pentru somn”, explică că nu este neobișnuit ca oamenii să se trezească în timpul nopții și, mai des, în jurul orei patru dimineaţa.

Somnul și obiceiurile alimentare pot provova trezirea pe timp de noapte

Într-adevăr, specialistul intervievat de The Independent explică că în jurul orei patru dimineața, somnul devine mai puțin profund și, prin urmare, trezirea este mai ușoară. Una dintre cauzele care poate explica această trezire nocturnă este ciclul circadian. „Somnul este reglat de nivelul a doi hormoni: melatonină și cortizol, care urmează un ritm regulat pe parcursul a 24 de ore. Melatonina te ajută să adormi, în timp ce cortizolul te ajută să te trezești și te ține treaz”, spune ea.

Anumite obiceiuri alimentare pot afecta, de asemenea, calitatea somnului „o dietă bogată în zahăr și carbohidrați rafinați poate provoca fluctuații ale zahărului din sânge, ducând la treziri pe timp de noapte”, explică dr. Mariyam H. Malik, medic generalist. Ea recomandă, de asemenea, limitarea utilizării smartphone-urilor și a ecranelor cu două ore înainte de a merge la culcare.

Vârsta poate afecta calitatea somnului

În plus, anumiți factori externi pot favoriza trezirea. Putem observa zgomote sau lumini din exterior, notificări nedorite sau chiar căldură excesivă. Din aceste motive, medicii recomandă „un mediu răcoros și calm pentru a facilita somnul”. Printre acestea se numără dormitul cu obloanele și draperiile închise, evitarea zgomotului, lăsarea smartphone-urilor în altă cameră și încălzirea camerei la temperaturi cuprinse între 18 și 19 grade.

Un alt element evidențiat de specialiști este reducerea producției de melatonină. La femeile aflate în perimenopauză, scăderea nivelului de estrogen poate perturba melatonina și poate afecta negativ echilibrul acesteia cu cortizolul, hormonul care te ajută să stai treaz. „Când se întâmplă acest lucru, capacitatea de a adormi și de a rămâne adormit este afectată ”, a declarat Lisa Artis.

De remarcat, de asemenea, că odată cu vârsta, „somnul este de calitate mai proastă și fragmentat”, subliniază ea. Devine mai scurtă noaptea și este punctat de mai multe somnuri scurte în timpul zilei.

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.