Medicul Mihail Pautov a atras atenția asupra unui pericol major, cu atât mai mult în sezonul cald, și anume intoxicația cu apă. Doctorul a explicat de ce apare acest fenomen, care sunt grupurile de risc și care sunt simptomele ce ar trebui să ne alarmeze.
„Atenție la intoxicația cu apă! Se întâmplă rar, dar poate afecta atleți de performanță, personal militar în antrenamente intense, maratoniști și chiar oameni obișnuiți care beau prea multă apă din cauza căldurii excesive”, arată medicul.
Mihail Pautov arată ce se întâmplă în corpul nostru când ne intoxicăm cu apă:
„1️. Rinichii pot filtra pana la 24L de apa pe zi, dar doar 1L pe ora.(la adultii sanatosi)
2⃣. Cand bei 2L pe ora timp de 2 ore sau 4L intr-o ora, vei avea 2-3L de apa in plus in sistemul circulator.
3️. Sangelui nu ii place sa fie diluat. Acest lucru poate dilua nivelul de sodiu, care ar trebui sa fie intre 136-145 mmol/L. Sub 135mmol/L se numeste hiponatremie si corpul incepe sa reactioneze. ⚖
4️. Corpul incearca sa compenseze prea mult volum sangvin stocand acea apa in plus in celule.
5⃣. Primele afectate sunt celulele musculare, cauzand crampe si oboseala.
6️. Urmatorul tesut afectat este creierul, care nu poate creste in volum. Acest lucru creste presiunea intracraniana, afectand trunchiul cerebral – esential pentru ritmul cardiac, constienta si respiratie.
7️. In situatii grave, presiunea mare asupra trunchiului cerebral duce la compresia trunchiului cerebral – ceea ce poate fi fatal.”
Astfel, cea mai bună metodă de a preveni intoxicația cu apă este să nu consumăm mai mult de un litru pe oră.
„1. Nu bea mai mult de 1L pe ora. ????????
2. Daca crezi ca ai baut prea multa apa si te-ai intoxicat ( ameteala, stare de rau, durere de cap, varsaturi, crampe musculare si oboseala) , opreste-te si suna la 112. Medicul va interveni cu tratament adecvat ”
Sursa: Tabu.RO