Pielea uscată nu reprezintă o îngrijorare medicală, însă cazurile severe pot duce la fisuri și crăpături la nivelul pielii care să favorizeze inflamația și infecția. Problema se înrăutățește toamna și iarna.
În aceste anotimpuri, pielea nu produce atât de mult sebum. Lunile cu vreme rece pot avea un impact negativ asupra pielii: afară, uscăciunea aerului și vântul usucă pielea, mai ales cea de pe mâini și de pe față, în timp ce în interior aceasta este afectată de încălzirea artificială. În plus, utilizarea exagerată a săpunului și spălarea frecventă au de asemenea o mare influență asupra uscării pielii, potrivit tabu.ro.
Folosește cremă grasă!
Trebuie să ştim că avem nevoie de o bună hidratare. Să folosim creme mai grase ca să putem impiedica evaporarea filmului hipolipidic şi să-l întreţinem.
„Eu le recomand pacienţilor cu piele uscată iarna, să schimbe cumva crema de zi, cu cea de seară. Când aplicăm crema hidratantă atunci când ieşim din casă, iar temperatura este aproape de 0, nu facem bine pielii, pentru că acea apă care se află în cremă, poate să îngheţe la suprafaţa pielii. Atunci să folosim cremă hidratantă seara şi o cremă mai grasă pe timpul zilei”, a spus medicul dermatolog Olga Melnic.
Iată ce ar trebui să faci dacă ai piele uscată!
- Menține în casă o temperatură scăzută, de aproximativ 18-21 grade Celsius. Aerul cald este mai uscat decât aerul rece.
- Folosește un umidificator și fixează umiditatea aerului între 45-55%.
- Evită apa fierbinte
- Pentru spălatul mainilor, folosește un săpun delicat care hidratează în timp ce curăță. Evită săpunurile dure, cum sunt cele anti-bacteriene.
- Protejează buzele cu un balsam hidratant pe care să-l aplici de câteva ori pe zi. Evită umezirea buzelor cu saliva, deoarece aceasta se evaporă repede, ceea ce va accentua uscarea buzelor.
- Poartă mănuși, căciulă și fular când stai în aer rece.