De ce Finlanda, națiunea cu o climă rece și șase luni de iarnă și întuneric, are oamenii cei mai fericiți din lume?

0
finlanda

Finlanda a ieșit pe primul loc în clasamentul celor mai fericite țări pentru al cincilea an consecutiv, potrivit sondajului World Happiness Report, o publicație a Rețelei ONU de soluții pentru dezvoltare durabilă, care se bazează pe datele sondajului global de la oameni din aproximativ 150 de țări.

Există o vorbă în Finlanda care zice că a te naște acolo e ca și cum ai câștiga jackpot-ul. Nimeni nu știe sigur cine a fost prima persoană care a lansat această frază; unii spun că Dag Hammarskjold (diplomat și secretar adjunct al ONU) ar fi fost cel care a spus asta după ce s-a întors dintr-o călătorie în Africa. Alții spun că expresia a fost folosită pentru prima oară de fostul președintele Urho Kekkonen în discursul său de Anul Nou din 1978. Dar nici nu mai contează cine a spus-o primul, scrie Helsinki Times.

De ce națiunea din colțul de nord al lumii, cu o climă rece și șase luni de iarnă și întuneric este cea mai fericită din lume? În primul rând, finlandezii știu să-și folosească timpul în mod activ. Ploaia, zăpada sau vântul rece nu reprezintă un obstacol în calea ieșirii la jogging sau a mersului cu bicicleta. Când vremea este mai caldă în timpul verii, finlandezilor le place să iasă afară, să meargă la saune în aer liber, la ciclism, caiac, drumeții, camping și multe altele. Există întotdeauna ceva interesant de făcut atunci când ai timp liber.

Dar la fel fac și oamenii din alte țări cu o climă și mai caldă. Deci, ce îi face pe finlandezi atât de fericiți?

Peisaje frumoase

Finlanda este țara cu peisaje dintre cele mai frumoase. Cu păduri multe și curate, cu lacuri cristaline din abundență și cu o bogată faună sălbatică, Finlanda nu are cum să nu-ți placă. Dacă la toate acestea adaugi nivelurile scăzute de poluare, e clar câte are de oferit Finlanda cetățenilor săi și turiștilor. Mulți spun că această frumusețe naturală o face un loc atât de grozav.

A fi înconjurat de natură și a ieși des în mijlocul ei ne ajută să ne simțim mai fericiți. Deoarece sunt atât de multe de văzut și de făcut în aer liber în Finlanda, nu este de mirare că oamenii de aici sunt atât de pozitivi.

finlanda

Mod de viață relaxat

Un alt motiv major pentru care Finlanda este un loc atât de fericit pentru a trăi este modul de viață liber și relaxat. În comparație cu o mulțime de alte țări din lumea occidentală, Finlanda este mai relaxată și mai împăcată cu ea însăși.

Cultura finlandeză se concentrează pe cooperare, nu pe competiție. De asemenea, finlandezii se simt în siguranță în țara lor și nu își fac griji că ar fi atacați, cum se întâmplă în alte state din Europa. Asta le oferă finlandezilor o stare mai relaxată de a gestiona problemele vieții de zi cu zi pe care nu le lasă să-i doboare.

Nivel scăzut de criminalitate, nivel de trai ridicat și un excelent sistem educațional

Finlanda a ieșit pe primul loc în clasamentul fericirii și datorită nivelului scăzut al criminalității. O criminalitate mică ănseamnă o societate în care oamenii se simt în siguranță. În siguranță și mai fericiți.

De asemenea, Finlanda și-a revizuit radical sistemul de învățământ cu ani în urmă, iar asta i-a ajutat și pe oameni să se simtă și mai mulțumiți.

Sistemul școlar produce unele dintre cele mai bune rezultate, ceea ce face ca la absolvire, tinerii să aibă multe oportunități de angajare. Finlanda are, de asemenea, un sistem medical foarte bun, iar toți acești factori combinați le permite oamenilor să aibă un nivel de trai ridicat și să se simtă mulțumiți de viața lor.

Un alt factor care face ca Finlanda să fie diferită de majoritatea țărilor occidentale este egalitatea, care se traduce în șanse egale pentru toată lumea, indiferent de mediul socio-economic din care provin oamenii.

Finlanda are o clasă de mijloc foarte mare și foarte puțină sărăcie. De asemenea, finlandezii bogați sunt în mod tradițional timizi în a-și arăta bogăția. Cei mai bogați oameni din Finlanda pot fi văzuți conducând un Volvo vechi sau cel mult un Mercedes puțin mai scump, dar foarte rar un Lamborghini. Chiar și cei mai săraci oameni pot primi cea mai bună educație și cele mai bune îngrijiri medicale.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.