Consumul de iod și glanda tiroidă – care sunt efectele excesului de iod

0
iod

Pastilele cu iod sunt la mare căutare în farmaciile din Europa Centrală și de Est, după ce Vladimir Putin a lansat amenințări indirecte cu privire la potențiale atacuri nucleare. Ministerul Sănătății a transmis un anunț despre consumul preventiv de iod, explicând populației că acest lucru le poate afecta glanda tiroidă.

În caz de incident nuclear, iodul se administrează doar în primele ore, iar acesta va fi distribuit în cel mai scurt timp de autoritățile medicale locale, transmite Ministerul Sănătății.

Iodul reprezintă elementul cheie cu ajutorul căruia se sintetizează hormonii tiroidieni (T3 și T4). Necesarul zilnic de iod la adult este de aproximativ 150 de μg. În anumite condiții fiziologice (pubertate, sarcină, lactație), necesarul de iod crește până la 300 de μg.

La adulți hormonii tiroidieni sunt implicați în reglarea metabolismelor și sunt importanți pentru funcționarea tuturor organelor și sistemelor. În timpul sarcinii și apoi în copilărie sunt esențiali în creștere și dezvoltare, mai ales a sistemului nervos central (a creierului).

Excesul de iod

Atât lipsa cât și excesul de iod (peste 1000 μg/zi) pot afecta funcționarea tiroidei. Cantităţi mari de iod pot produce simptome similare carenţei – guşa, nivel ridicat de TSH, hipotiroidism. Iodul în exces poate produce si hipertiroidism; acest lucru se întâmplă de obicei când se încearcă tratarea carenţei. Ca şi în cazul carenţei, excesul poate creşte riscul de cancer de tiroida.

Intoxicarea acută se manifestă prin arsuri la nivelul gurii, gâtului şi stomacului, febră, dureri abdominale, greaţă, vomă, diaree, puls slab şi comă.

Cantitatea de iod ce poate determina efectele adverse prezentate mai sus este influenţată de starea de sănătate a persoanelor. De exemplu, în cazul persoanelor ce suferă de afecţiuni autoimune ale tiroidei, cantitatea ce poate produce reacţii adverse poate fi mai mică decât doza zilnică recomandată.

Destul de rar se întâmplă ca o persoană să depăşească doza maximă admisă doar din alimente şi sare iodată. Dacă pe lângă alimente şi sare iodată se consumă şi suplimente alimentare se poate depăşi destul de uşor doza maximă.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.