Ce este radonul, gazul radioactiv responsabil de creșterea alarmantă a cancerului pulmonar în rândul nefumătorilor

0

Expunerile pe termen lung la cantități mari de radon sunt responsabile de creșterea îngrijorătoare a numărului de cazuri de cancer pulmonar, consideră specialiștii americani. 

În 16 județe din România s-au înregistrat niveluri de radon care depășesc pragul admis, cu o medie de concentrație de radon de aproape 3 ori mai mare decât media națională. 

Cancerul pulmonar reprezintă 18,2% din decesele cauzate de cancer. În ciuda asocierii cu fumatul, 15-20% dintre cazurile noi apar la nefumători, majoritatea fiind persoane în vârstă de 40-50 de ani care nu au fumat niciodată, potrivit 360Medical. 

Experții din SUA sunt de părere că expunerea la gazul radon ar fi de vină pentru această creștere alarmantă. Incolor și inodor, gazul radon este emis prin descompunerea materialelor radioactive care se găsesc în mod natural în solul din întreaga lume. 

Radonul pătrunde în case prin crăpăturile din podele, pereți și fundație, reprezentând un risc pentru sănătate. Inhalarea sa crește riscul de cancer pulmonar. Gazul radioactiv poate să persiste în locuințe și plămâni fără a fi detectat în absența unui test specific. 

Regiunea Transilvania și marile centre urbane precum București, Iași, Timișoara și Constanța sunt considerate zonele cu un risc ridicat de expunere la radon, din România, potrivit cercetătorilor de la  Universitatea Babeș-Bolyai.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), radonul este cauza principală pentru 15% dintre cazurile de cancer pulmonar din lume. De asemenea, Agenţia Internaţională pentru Studiul Cancerului (IARC) clasifică radonul ca fiind principalul agent de mediu cancerigen pentru populaţie. 

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.