Slăbiciune generalizată, respirație dificilă… În timp ce 9 persoane au fost internate în Statele Unite în urma unor injecții ilegale cu botox, autoritățile sanitare americane declanșează o anchetă vastă. Din păcate, enomenul este prezent și în România, unde medici falși mutilează femei. Deci, care sunt riscurile și măsurile de precauție de luat?
Proceduri de medicină estetică la costuri mai mici, dar riscante pentru sănătate. În Statele Unite, Centers for Disease Control and Prevention (CDC) lansează o investigație majoră în urma reacțiilor dăunătoare legate de injecțiile ilegale cu botox. De la începutul anului, autoritățile sanitare americane indică faptul că 19 persoane au raportat „reacții dăunătoare” după injecții în afara unui cadru medical, ducând la spitalizarea a 9 dintre ele.
O tendință îngrijorătoare atunci când este prost desfășurat, acest tip de acțiune poate duce la complicații grave precum riscul de necroză sau chiar septicemie.
Injecții ilegale cu botox: care pot fi efectele secundare?
Atunci când sunt efectuate în mod corespunzător de către profesioniști autorizați din domeniul sănătății, injecțiile cu toxină botulină pot ajuta la reducerea ridurilor faciale datorită capacității lor de a provoca relaxarea musculară. Dar o rețea paralelă înflorește, în special pe rețelele sociale, ale căror consecințe asupra sănătății pot fi dramatice.
Într-adevăr, în Statele Unite, autoritățile sanitare declanșează o anchetă, cu Food and Drug Administration (FDA), după ce 19 persoane au raportat efecte nocive încă de la începutul anului în urma injecțiilor efectuate de persoane „fără licență sau neinstruite sau în afara unor unități medicale”. Acest lucru a dus la spitalizarea a 9 pacienți.
În cauză, folosirea „produselor contrafăcute sau a produselor din surse neverificate”, precizează CDC, care subliniază că o „investigație asupra surselor acestor produse este în curs de desfășurare”.
Iată lista efectelor adverse asupra sănătății identificate de autoritățile americane din domeniul sănătății:
Slăbiciune generalizată;
Oboseală;
Respirație dificilă;
Vedere încețoșată și vedere dublă;
Dificultate la înghițire;
O gură uscată;
probleme de vorbire;
Pleoape căzute.
„Aceste simptome sunt similare cu cele observate atunci când toxina botulină se răspândește în alte părți ale corpului”, spune FDA. Dacă aveți oricare dintre aceste simptome, contactați un profesionist din domeniul sănătății.
Injecții cu Botox: cum să le efectuăm în siguranță?
Pentru injecțiile efectuate în deplină siguranță, se recomandă să contactați un medic autorizat cu certificări pentru a efectua această procedură în deplină siguranță. La fel, este importantă verificarea originii produsului. Pentru a face acest lucru, Vânzarea pe internet a medicamentelor pe bază de toxină botulină este interzisă. De asemenea, se recomandă „verificarea sistematică a prezenței notificărilor legale”. Pentru a face acest lucru, este posibil să se uite la marcajul CE, urmat de cele 4 cifre ale organismului notificat. Este posibil să contactați producătorul furnizând informațiile despre produs, și anume numărul de lot și data de expirare a produsului. În cele din urmă, dacă aveți dubii, nu faceți injecția.
Sursa: Tabu.RO