Masca de tip FFP2 ar putea fi obligatorie în România, pe modelul Italiei sau Germaniei. Aceasta este una dintre măsurile discute de Guvern în ședința din 3 ianuarie.
Șomajul tehnic și testarea copiilor în școli sunt alte dintre măsurile discutate, luni, la sediul Guvernului, de premierul Nicolae Ciucă și responsabilii de gestionarea pandemiei de Covid-19.
Dar cât de bine și mai ales, pentru cât timp ne protejează în funcție de tipul de mască și de contactul cu o persoană infectată, chiar dacă și aceasta poartă mască? Sunt măștile pe care le purtăm eficiente și împotriva tulpinei omicron? Un studiu al Universității din Minnesota a analizat cât timp ia unei persoane expuse să se infecteze cu COVID-19, în funcție de tipul de mască pe care o purta în preajma unei persoane deja infectate.
Numeroase studii importante au ajuns la concluzia că măștile pentru față protejează împotriva COVID-19, dar adesea le lipsește rigoarea științifică, ceea ce face ca astfel de concluzii să devină depășite. Măștile au, în general, o eficiență de filtrare foarte scăzută pentru particulele mici, crescând rezistența la respirație cu adăugarea mai multor straturi de pânză. Măștile de tip FFP2 cu filtre respiratorii, pe de altă parte, sunt testate riguros de Institutul Național pentru Securitate și Sănătate Ocupațională (NIOSH) pentru eficiența filtrelor și rezistența la respirație.
Tabelul de mai jos ilustrează gradul de protecție oferit de diferite tipuri de măști.