Care sunt măsurile care te feresc de alergeni

0

Trei din zece oameni, la nivel mondial, suferă de o formă de alergie. Nu toți știu că sunt alergici, deși simptomele de mâncărimi la nas și ochi, strănut, secreții nazale și senzația de nas înfundat ar trebui să ne trimită la medic, pentru a afla în primul rând ce anume determină reacția exagerată a organismului și pentru a primi tratamentul adecvat.

Pe contul de YouTube al Societății Române de Alergologie specialiștii explică pe înțeles ce este de făcut dacă te confrunți cu o alergie de vară, care sunt opțiunile terapeutice, dar și ce greșeli să nu faci. Cea mai mare greșeală, spun medicii, este aceea că pacienții nu încep tratamentul la primele semne, ci atunci când deja simptomele sunt intense. Prima opțiune este tratamentul simptomatic, adică spray-ul cu corticoid intranazal.

Corticosteroizii sunt medicamente antiinflamatoare care trebuie utilizate în stadii incipiente, când inflamația este ușoară spre moderată. Dacă simptomele sunt intense – strănut constant, congestie nazală severă – inflamația este deja prea accentuată și aplicarea corticosteroizilor poate nu mai este eficientă. În astfel de cazuri controlul inflamației devine dificil.

A doua opțiune de tratament o reprezintă medicamentele antialergice (antihistaminice), care se pot administra oral – tablete, picături, sau local – intranazal sau ocular. Și probioticele ajută în gestionarea rinitei alergice, prin susținerea unui echilibru sănătos al microbiomului intestinal care joacă un rol important în funcționarea sistemului imunitar. Prin echilibrarea microbiotei, probioticele pot reduce inflamația și reacțiile exagerate la alergeni.

Ce de asemenea putem face, mai explică medicul în materialul video, este să aspirăm regulat folosind un aspirator cu filtru HEPA, să spălăm săptămânal, la o temperatură de cel puțin 60 de grade, lenjeria de pat, păturile și pernele.

Camerele trebuie aerisite zilnic, însă în sezonul de polen aerisirea nu se face dimineața, ci seara, pentru a pătrunde mai puțin polen în casă și pentru a fi mai puțin expuși la alergen. Se pot proteja saltele, pernele, canapelele cu huse speciale care împiedică multiplicarea alergenilor sau acarienilor.

Se recomandă de asemenea să îndepărtăm covoarelor și perdelele grele care acumulează praf și acarieni sau să le curățăm frecvent.

Un alt aspect important pentru a controla alergenii din încăperi este menținerea unei umidități optime. Nivelul optim de umiditate este între 30-50%. Dacă umiditatea este de peste 50% (caz în care este favorizată proliferarea acarienilor și a mucegaiurilor) se recomandă să folosim un dezumidificator, iar pentru o umiditate sub 30, care usucă mucoasa, un umidificator ajută.

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.