Bolile cardiovasculare rămân principala cauză de deces în România

0

Consilierul prezidenţial Diana Păun a subliniat rolul medicului de familie în descoperirea precoce a bolilor cardiovasculare, principala cauză de deces în România, şi a diabetului, „o epidemie tăcută care face ravagii”.

Ea a participat, miercuri, la Senat, la o masă rotundă dedicată celei de a treia ediţii a Caravanei „Sănătatea vine la tine”, organizată de Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR).

„Avem datoria de a le oferi românilor posibilitatea de a conştientiza responsabilitatea pe care fiecare o purtăm faţă de propria sănătate (…), cât de importantă este descoperirea precoce a unor afecţiuni şi relaţia cu medicul de familie. (…) În România bolile cardiovasculare rămân principala cauză de deces, iar diabetul este acea epidemie tăcută care face ravagii. Numărul adulţilor care trăiesc cu această afecţiune în ultimii 10 ani practic s-a dublat şi mai îngrijorător este că din ce în ce mai mulţi copii şi tineri sunt diagnosticaţi cu diabet în România. La nivelul continentului sunt 31,6 milioane de oameni care trăiesc cu această boală, de aceea soluţiile sistemice sunt creşterea accesului la servicii pentru întreaga populaţie în mod echitabil începând cu medicul de familie”, a afirmat Diana Păun.

Ea a punctat că „prezenţa medicului de familie în comunitate este absolut vitală şi este garanţia respectării dreptului la sănătate”.

„În România sunt nenumărate semnale de alarmă, de multă vreme, în privinţa slabei prezenţe a medicilor de familie în localităţi greu accesibile, defavorizate, unele chiar oraşe. De exemplu, la începutul anului 2024 erau peste 1.500 de posturi de medici de familie neocupate la nivel naţional şi 190 de localităţi fără medic de familie. Motivele le ştim cu toţii: încărcătura birocratică, fondurile insuficiente pentru medicina de familie, carenţele serioase în dotarea cabinetelor medicale. Lipsa atractivităţii ofertelor de muncă pentru tinerii absolvenţi trebui să îngrijoreze cel mai mult, având în vedere că în următorii ani se vor pensiona aproximativ 40% dintre medicii de familie din branşă, iar prevenţia şi informarea corectă intră, în primul rând, în atribuţiile lor”, a mai spus Păun.

Diana Păun a afirmat că militează pentru extinderea şi multiplicarea programelor similare celor organizate de APCR.

„Având în vedere numărul de decese cauzate de bolile cardiovasculare şi de complicaţiile diabetului, nu suntem într-o epidemie, ci suntem, mai degrabă, într-un război tăcut care ne afectează populaţia. În faţa unei ameninţări atât de ample, cred că autorităţile statului trebuie să se implice: Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Ministerul Familiei, autorităţile locale pentru iniţierea şi susţinerea cât mai multor programe de acest fel”, a adăugat Diana Păun.

Peste 1.200 de persoane din mediul rural au beneficiat, prin intermediul celei de a treia ediţii a Caravanei „Sănătatea vine la tine”, desfăşurată în nouă weekenduri din lunile martie-iunie, de testări medicale gratuite, care au relevat că mult de jumătate dintre cei testaţi suferă de prediabet sau diabet şi 82% sunt supraponderali sau obezi. AGERPRES

Sursa: Newsinn

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.