Ca întotdeauna în această perioadă a anului, rafturile magazinelor ne captează atenția cu o gamă vastă de modele de încălțăminte. Dar pe lângă aspectul lor, trebuie să luăm în considerare și sănătatea, confortul și igiena piciorului atunci când ne alegem pantofii de vară.
Iată care sunt cele mai frecvente 10 greșeli pe care le facem atunci când alegem încălțămintea pentru vremea caldă!
Talpa este prea îngustă
Purtarea pantofilor a căror tălpi sunt prea înguste creează o impresie neplăcută. În plus, poate contribui la deformarea articulațiilor piciorului și poate conduce la apariția unor bătături pe degetele de la picioare. Pantofii înguști dau impresia unor unghii incolore și irită pielea.
Amplasarea greșită a încuietorii
Atunci când o pereche de încălțări nu ți se potrivește, piciorul nu se sprijină pe întreaga suprafață a pantofului, ci numai pe cele două extremități: cel de sub călcâie și cel de sub talpa piciorului. Purtarea acestor pantofi cauzează probleme de circulație a sângelui și duce la formarea porilor, a transpirației excesive și dureri de picioare.
Talpa este mai lungă decât piciorul
În cazul șlapilor și a sandalelor care se prind între degete, distanța dintre vârfurile degetelor de la picioare și marginea din față a tălpii este de obicei prea mare pentru confort. Distanța obișnuită nu ar trebui să fie mai mare de 0,4 inch. Când marja este prea mare, mersul pe jos este nesigur și poate provoca boli de țesuturi și articulații.
Talpa este prea scurtă
În acest caz, mușchii sunt tot timpul tensionați, iar încărcătura piciorului este distribuită uniform. De asemenea, există riscul de a-ți luxa un călcâi. Atunci când încerci pantofi noi, nu uita să te orientezi pe cel mai din față punct al piciorului.
Încălțările sunt prea largi
Dacă pantofii sunt largi, singurul lucru care-i împiedică să-ți cadă sunt degetele de la picioare. În consecință, mușchii picioarelor se suprasolicită, ceea ce îți poate oferi un mers inestetic. În plus, purtarea unor astfel de pantofi poate duce la deformarea picioarelor și dureri de genunchi și de spate.
Pantofii sunt prea mari
Când porți pantofi prea mari, de fiecare dată când ridici piciorul, tensionezi mușchii pentru a nu-ți ieși din picioare. Asta te poate face să te împiedici cu ușurință și să-ți pierzi echilibrul. Pantofii a căror mărime este prea mare sunt la fel de dăunători ca și cei care îți vin prea strâns, și cel mai probabil îți vor provoca bătături.
Pantofii sunt confecționați din materiale nenaturale
Mai ales vara, ar trebui să alegi încălțăminte din materiale naturale – piele sau textile. Sub influența temperaturilor înalte, componenții chimici ai altor tipuri de materiale încep să interacționeze cu pielea picioarelor. În plus, aerul nu poate să circule prin încălțăminte.
Porți pantofi din piele lăcuită
Încălțămintea din lac nu are un istoric bun în ceea ce privește circulația aerului și absorbția de umiditate. În plus, acești pantofi sunt susceptibili la deteriorări mecanice și schimbări de temperatură – tind să se crape atunci când temperaturile scad sau cresc.
Pantofi închiși și fără șosete
Mai ales vara, nu purta pantofi închiși cu picioarele goale, ca acestea să nu transpire foarte mult și ca pielea să nu se întărească.
Balerinii
Dacă nu vrei să ai probleme de sănătate, nu purta balerini sau orice alte încălțări cu talpă joasă pentru mai mult de 1-2 ore pe zi. Fiindcă nu au toc, astfel de pantofi nu pot absorbi șocul lovirii călcâielor de sol, iar scheletul tău suferă microtraume la fiecare pas.
sursa: TABU