Trucuri pentru o regenerare rapidă și eficientă a ficatului

0

Ficatul este un organ important din corpul omenesc, situat în partea superioară dreaptă a abdomenului. El este responsabil de mai multe funcții cu o importanță vitală, printre care: detoxifierea organismului, producția de bilă și metabolizarea nutrienților.

Atunci când ficatul suferă, starea generală de sănătate este și ea afectată. De aceea, este indicat să intervenim prin diverse metode, pentru a îmbunătăți funcția hepatică. Una dintre rezolvări este administrarea unui protector pentru ficat, dar mai sunt și altele care pot fi de ajutor.

Ce înseamnă că ficatul se regenerează?

Este cunoscut faptul că ficatul este singurul organ intern care se poate regenera. Regenerarea se referă la capacitatea acestui organ de a-și repara și înnoi celulele deteriorate sau moarte, pentru a restabili funcția normală. Atunci când ficatul este deteriorat, celulele hepatice rămase sunt stimulate să intre într-un ciclu de diviziune și proliferare, adică se divid pentru a forma celule noi, umplând spațiile unde țesutul a fost distrus.

Regenerarea implică mai multe procese: restabilirea funcțiilor hepatice, repararea celulelor deteriorate, reducerea inflamațiilor , fiind necesară în diverse situații:

  • în caz de infecții hepatice – hepatita B sa C pot provoca daune ficatului;
  • după expunerea la toxine;
  • după daune cauzate de alcoolul în exces;
  • în cazul bolilor hepatice cronice, cum ar fi steatoza hepatică sau ciroza;
  • după intervenții chirurgicale – cum ar fi rezecția parțială a ficatului;
  • în urma unei diete nesănătoase, bogate în zaharuri, alimente procesate și grăsimi

Cum poți sprijini regenerarea ficatului?

Regenerarea naturală trebuie ajutată și de câteva lucruri pe care trebuie să le faci în acest sens:

  1. Adoptă o dietă echilibrată și sănătoasă

Consumul de alimente „prietenoase” cu ficatul este o idee foarte bună pentru a susține regenerarea acestuia. Cerealele integrale, fructele de mare gătite bine, carnea de pasăre, leguminoasele sunt opțiuni de luat în considerare. Evită alimentele sau băuturile bogate în zaharuri, sare sau grăsimi nesănătoase și redu pe cât posibil alimentele procesate. Hidratarea este și ea foarte importantă, pentru că ajută la eliminarea toxinelor. Bea cel puțin opt pahare de apă pe zi, iar dacă faci sport, necesarul de apă este mai mare.

  1. Redu consumul de alcool

Alcoolul este cunoscut pentru impactul său negativ asupra ficatului, provocând inflamații și leziuni ale celulelor hepatice. Reducerea sau eliminarea completă a consumului de băuturi alcoolice este foarte importantă pentru regenerarea acestuia și pentru a preveni afecțiuni grave, precum steatoza hepatică sau ciroza.

  1. Întreabă medicul despre silimarină

Silimarina este un complex de flavonoide extrase din semințele de silimarină (Silybum marianum) și este cunoscută pentru proprietățile hepatoprotectoare. Silimarina are un efect antioxidant puternic, protejând ficatul de daunele provocate de radicalii liberi, ajutând la regenerarea celulelor. Un medicament pe bază de silimarină contribuie la reducerea inflamațiilor și la îmbunătățirea funcției hepatice. Administrarea acestuia se face însă la recomandarea medicului.

  1. Nu lăsa stresul să te afecteze

Stresul cronic este un factor de risc pentru sănătatea ficatului, cauzând inflamații și alte probleme. Găsește propriile tehnici de gestionare a stresului, cum ar fi: tehnici de respirație, meditație, yoga, ce te pot ajuta să te simți mai bine, dar și să-ți protejezi ficatul.

  1. Fă constant exerciții fizice și plimbări

Exercițiile fizice pot fi benefice pentru persoanele cu probleme hepatice, contribuind la regenerarea ficatului și la menținerea unei greutăți corporale sănătoase. Totuși, este important să adaptezi activitatea fizică la starea de sănătate, să urmezi sfaturile unui specialist și să eviți exercițiile fizice intense. Sunt recomandate atât plimbările în natură, cât și: înotul, mersul pe bicicletă, stretching-ul etc.10

Regenerarea ficatului este un proces natural și esențial pentru menținerea sănătății sale și pentru restabilirea funcțiilor normale. Poți susține acest proces printr-un stil de viață sănătos și evitând factorii dăunători.

Advertisement