Sportivii olimpici folosesc aceste 10 trucuri mentale, pentru a gestiona stresul zilnic

0

Un stadion plin, o performanță difuzată în întreaga lume și o calificare sau o medalie olimpică în joc. De la începutul Jocurilor Olimpice, performanțele sportivilor au fost puse în centrul atenției. Dar cum se pregătesc sportivii din punct de vedere psihologic pentru aceste momente de emoție intensă când trebuie să producă cea mai bună performanță posibilă?

Doi psihologi sportivi din cadrul Comitetului Olimpic și Paralimpic American (USOPC) au împărtășit o serie de 10 sfaturi mentale pentru a ajuta sportivii să facă performanță în cel mai bun moment posibil. Așadar, dacă nu suntem cu toții predestinați să atingem culmi sportive, aceste sfaturi pot fi aplicate pentru a gestiona momentele de stres.

10 sfaturi pentru combaterea stresului folosite de sportivii olimpici

Stresul este o parte integrantă a vieții de zi cu zi a multor oameni. Dacă pentru a învăța să gestionăm aceste momente intense, ne-am inspirat din rutina celor care ajung la nivel înalt? Iată cele 10 sfaturi, transmise de media WebMD, pentru a avea grijă de sănătatea ta mintală și pentru a face față stresului.

3 gânduri pozitive pe zi

În fiecare zi, nu este neobișnuit să te critici pe tine însuți. Deși acest lucru vă poate ajuta să vă depășiți, nu trebuie să vă dăuneze sănătății mintale și să adauge stres. „Oamenii tind să se concentreze doar pe ceea ce este în neregulă și să ia de la sine înțeles ce este bine”, notează psihologul Karen Coga. Acesta recomandă așadar să ne concentrăm pe 3 elemente pozitive pe zi.

Limitați ecranele seara

Nu putem spune niciodată suficient, somnul este fundamental pentru o sănătate bună. Pe măsură ce se apropie un termen limită stresant, somnul este deosebit de important. De asemenea, psihologul sportiv Sean McCann recomandă sportivilor să-și pună seara o alarmă pe telefon pentru a-l opri și a nu-l mai folosi până a doua zi.

Metoda ABC

În perioadele de stres, când este dificil să dai înapoi, metoda ABC îți permite să recâștigi posesia deplină a mijloacelor tale. „Constă din trei elemente: Acțiune, Respirație, Cue.”, explică Karen Cogan pentru WebMD . În primul rând, acțiunea desemnează un gest simplu, o mișcare ușor de făcut, cum ar fi un pas înapoi, pentru a câștiga perspectivă asupra situației. Apoi, respirația se referă la respirația simplă pentru a reduce ritmul cardiac. În cele din urmă, markerul corespunde unei fraze, un cuvânt care vă permite să vă recâștigați încrederea, cum ar fi „poți face asta”.

Clasează acțiunile mental

Pentru a evita să vă simțiți copleșiți în „lista de sarcini”, puteți stabili termene limită pentru anumite sarcini în funcție de importanța lor și, prin urmare, rămâneți concentrat pe ceea ce trebuie făcut în ziua cea mare.

Fixează-ți privirea în locul potrivit

Acest sfat se aplică în special persoanelor cu activitate fizică sau manuală. Într-adevăr, la ceea ce ne uităm înainte de a îndeplini o sarcină ar putea avea un impact asupra succesului sau eșecului. Oamenii care sunt stresați pot avea probleme în a se concentra doar asupra unui singur lucru la care să se uite. De asemenea, fixarea privirii în locul potrivit poate ajuta la creșterea performanței.

Nu te compara cu trecutul

Odată cu vârsta, nu este neobișnuit să fii mai puțin puternic din punct de vedere fizic decât în ​​trecut. De asemenea, psihologul recomandă să nu te compari cu „fostul tău sine” ci să măsori învățările și succesele dobândite în această perioadă de timp, dar și să te proiectezi în viitor.

Flexibilitate cognitivă

Aceasta implică dezvoltarea a ceea ce psihologul sportiv olimpic Karen Cogan numește „flexibilitate cognitivă”. Aceasta presupune realizarea unei „proiecții mentale” a diferitelor scenarii care pot apărea într-o situație stresantă. „ Dacă te gândești în avans la ceea ce ar putea merge prost și ai strategii pentru a face față, dacă se întâmplă vreunul dintre aceste lucruri, vei putea beneficia de practica ta”, explică psihologul.

O rutină înainte de un moment stresant

Înainte de un moment stresant, o rutină poate liniști și ajuta la pregătirea pentru realizarea acestei acțiuni. Înainte de un apel important, aceasta ar putea însemna listarea unei serii de întrebări de adresat sau de lucruri de știut, de exemplu.

Concentrați-vă mai degrabă pe antrenament decât pe succes

Deși este bine să avem ambiții mari, nu trebuie să uităm că aceste obiective sunt rezultatul muncii și antrenamentelor riguroase. Atingerea obiectivului stabilit (fie că este o medalie sau o promovare în lumea muncii de exemplu) va face parte din obiceiurile de zi cu zi. Acest lucru poate implica un antrenament riguros pentru un sportiv, dar și sosirea la timp la serviciu.

Nu fi „prea” perfecționist

Psihologul Karen Cogan explică pentru WebMD că nu cere perfecțiunea de la sportivii pe care îi susține, ci îi încurajează să fie „excelenți”. Dacă este o schimbare ușoară, ajută la ușurarea presiunii.

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.