Renunțarea la fumat aduce multe efecte pozitive asupra sănătății, dar cât timp durează în cazul foștilor fumători să își reducă riscul cardiovascular? Cercetătorii coreeni au încercat să răspundă la această întrebare dezvoltând un prag simplu de măsurat.
Niciodată nu este prea târziu să te lași de fumat și noiembrie, care marchează Luna fără tutun, ar putea fi momentul ideal pentru a începe. Fumatul provoacă multe efecte nocive asupra sănătății, în special prin promovarea apariției anumitor tipuri de cancer, boli respiratorii, sau chiar boli cardiovasculare. Într-adevăr, tutunul rămâne unul dintre principalii factori de risc cardiovascular.
Dacă un studiu canadian publicat în februarie 2024 a demonstrat că renunțarea la fumat poate avea un impact benefic asupra speranței de viață, indiferent de vârstă, care este influența sa asupra riscului cardiovascular? Aceasta este ceea ce s-a încercat să se stabilească într-un studiu publicat la 1 noiembrie 2024 în jurnalul JAMA Network Open, realizat în rândul a peste 5,3 milioane de oameni din Coreea de Sud. Obiectivul său a fost să se răspundă la întrebarea: la cât timp după renunțarea la fumat scade riscul de boli cardiovasculare?
Pentru a răspunde la această întrebare, cercetătorii coreeni au analizat fișele medicale a milioane de participanți, majoritatea bărbați, cu o vârstă medie de 45,8 ani. 15,8% dintre ei fumau la momentul studiului, 1,9% erau foști fumători și 82,2% nu fumaseră niciodată. Oamenii de știință i-au urmărit timp de aproximativ 4,2 ani pentru a le studia obiceiurile de fumat și dezvoltarea bolilor cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și insuficiența cardiacă.
La finalul studiului, cercetătorii au evidențiat un prag critic de 8 „pachet-ani” de fumat, adică numărul de pachete de țigări fumate pe zi înmulțit cu numărul de ani de fumat. Acest prag ar fi atins, de exemplu, de cineva care a fumat un pachet pe zi timp de 8 ani sau 2 pachete pe zi timp de 4 ani. Potrivit acestora, fumătorii care au depășit această cifră vor aștepta în medie 25 de ani de la renunțarea la fumat pentru ca riscul lor de boli cardiovasculare să fie identic cu cel al unei persoane care nu a fumat niciodată.
Cu toate acestea, pentru fumătorii care se opresc din fumat înainte de a atinge acest prag de 8 „pachet-ani”, riscul cardiovascular ar scădea mai rapid, până când devine aproape identic cu cel al unei persoane care nu a fumat niciodată la 5-10 ani de la oprire.
Sursa: Tabu.RO