Magneziul: Secretul unei vieți sănătoase și echilibrate

0

Magneziul are numeroase beneficii pentru organism, de la reducerea nivelului de zahăr din sânge, la îmbunătățirea calității somnului și dispoziției. 

Pentru a înțelege și mai bine modul cum magneziul susține sănătatea întregului corp, inclusiv  pe cea mentală, îți propunem să ne imaginăm următorul lucru: ce s-ar întâmpla dacă nivelul de magneziu ar scădea cu mult sub limita normală?

Ce efecte are deficiența de magneziu?

În general, nivelul normal de magneziu din sânge este considerat a fi situat între 1,7 și 2,2 miligrame per decilitru (mg/dL) sau între 0,85 și 1,10 milimoli pe litru (mmol/L). Aceste intervale pot varia în funcție de laboratoare, de vârstă sau sex. Scăderea nivelului de magneziu sub limita normală se numește deficiență de magneziu. Poți citi aici mai multe informații despre deficiența de Mg

O astfel de deficiență este rară la persoanele sănătoase, dar poate fi cauzată de: o dietă care nu include suficiente surse de magneziu, probleme cu rinichii, diabet de tip 2, vărsături sau diaree de lungă durată, boala Crohn, alcoolism sau utilizarea pe termen lung a unor medicamente, cum ar fi diureticele sau medicamentele pentru reflux. 

Simptomele cauzate de deficitul de magneziu pot fi următoarele: apetit scăzut, oboseală și slăbiciune, greață și vărsături, spasme musculare și tremor, ritm cardiac anormal. O deficiență de magneziu care se prelungește pe termen lung poate cauza probleme cardiovasculare, influențând ritmul cardiac și crescând tensiunea arterială. Și probleme neurologice au fost remarcate în rândul persoanelor cu deficit de magneziu, cum ar fi: migrene, anxietate sau depresie. De asemenea, un nivel mic de magneziu poate afecta sănătatea oaselor, crescând riscul de osteoporoză.

Rolul magneziului pentru o viață sănătoasă și echilibrată

Magneziul este un mineral important pentru funcționarea optimă a corpului și pentru modul în care se simte fiecare persoană. 

Magneziul în sănătatea generală a organismului

Magneziul acționează ca un conductor electric ce ajută inima să bată, contractează mușchii și protejează sănătatea nervilor. Tot magneziul ajută peste 300 de enzime din corp, inclusiv pe cele ce produc proteine, să efectueze numeroase procese chimice în organism și sprijină transportul electroliților, printre care calciu și potasiu.

Acest nutrient este indispensabil și pentru sănătatea metabolică, facilitând digestia acizilor grași și proteinelor și reglând nivelul de glucoză din sânge. Au fost notate și beneficii ale magneziului în reducerea inflamațiilor din corp, precum și în atenuarea durerilor de cap și migrenelor.

Magneziul pentru o stare de bine

Magneziul are un rol important și în susținerea somnului profund, prin reglarea anumitor neurotransmițători care calmează sistemul nervos și ajută creierul să treacă în starea de odihnă.  Tot acest mineral este implicat și în reducerea nivelului de cortizol, care este considerat hormonul stresului. 

Medicii recomandă, în unele cazuri, suplimentarea magneziului în cazul depresiei și anxietății. Au fost demonstrate efecte ale magneziului în îmbunătățirea stării de spirit în cazul acestor afecțiuni, cu sau fără utilizarea împreună cu antidepresive, dar și în cazul simptomelor ușoare din anxietatea legată de sindromul premenstrual.

Surse de magneziu

Sursele de magneziu pot include fructe și legume cu frunze verzi (spanac, brocoli, avocado), nuci și semințe (migdale, semințe de dovleac, alune de pădure, caju), leguminoase (fasole neagră, linte), cereale integrale (ovăz, orez brun, grâu), pește (ton, somon).

Pe lângă aportul de magneziu provenit din dieta alimentară, persoanele care se confruntă cu o deficiență a acestui mineral mai pot solicita opinia unui medic în privința administrării unui medicament, cum este orotatul de magneziu, care are o biodisponibilitate crescută, în comparație cu alte forme de magneziu, adică se absoarbe ușor în organism și este bine tolerat.

Magneziul este un mineral esențial pentru sănătatea generală și pentru o stare de bine. De la menținerea sănătății oaselor și mușchilor, până la reglarea zahărului din sânge și a funcției cardiace, el este implicat în numeroase procese fiziologice. Suplimentarea aportului de magneziu în cazul unei deficiențe este recomandată, aceasta făcându-se atât prin adoptarea unei diete bogate în surse de magneziu, cât și prin medicamente pe bază de magneziu, la recomandarea unui medic.

Advertisement