Ghidul complet pentru accesarea unui credit agricol

0

Fermele din România pot beneficia de credite agricole pentru acoperirea cheltuielilor zilnice, în perioadele dificile, precum și pentru extindere sau dezvoltare. Dacă ești un antreprenor care activează în acest sector, citește acest articol pentru a afla ce trebuie să faci pentru a obține un împrumut și cum să alegi o instituție financiară nebancară potrivită!

Identificarea nevoii de finanțare

Primul pas în solicitarea unui credit agricol este să faci o evaluare a necesităților fermei tale. Poate fi vorba de necesitatea achiziționării unui teren sau de modernizarea grajdurilor pentru animale. Oricare ar fi lucrurile de care ai nevoie sau pe care le vizezi, vei stabili cheltuielile necesare, pe care, ulterior, le vei aduna, pentru a stabili suma exactă pe care să o soliciți prin credit.

Identificarea nevoii de finanțare este importantă pentru o planificare financiară mai bună, pentru utilizarea eficientă a fondurilor și pentru reducerea riscului de a face un împrumut insuficient sau exagerat.

Cum soliciți finanțare

Pentru a putea solicita o finanțare, este necesar, în primul rând, să identifici o instituție financiară nebancară cu experiență ce oferă credite agricole accesibile pentru orice fermier. Intră pe site-ul instituției respective și completează câmpurile de la secțiunea „Solicită finanțare” cu câteva date personale și ale firmei și suprafața fermei în hectare, iar în scurt timp vei fi contactat de un consultant pentru o ofertă personalizată.

Poți, de asemenea, să contactezi telefonic reprezentantul zonal al instituției și să-i prezinți situația fermei și necesitățile actuale. Acesta te va ajuta cu toate informațiile de care ai nevoie pentru a decide ce tip de credit ți se potrivește. 

Există și posibilitatea ca o echipă mobilă să se deplaseze la fermă pentru a face o evaluare exactă la fața locului și a propune cele mai bune soluții de finanțare, în funcție de specificul activității și de nevoile afacerii.

De ce acte ai nevoie pentru un credit agricol

La solicitarea unui credit agricol este necesar un dosar cu documente, pe care îl vei alcătui în acord cu cerințele creditorului și cu tipul de împrumut. Poate fi nevoie de:

  • documente personale, precum: cartea de identitate, dovada rezidenței, documente care atestă experiența sau calificările;
  • documente ale afacerii: înregistrarea legală a acesteia, declarațiile fiscale, bilanțuri contabile sau alte documente care să reflecte istoricul și performanța financiară a fermei; 
  • o cerere de credit, care conține, de asemenea, date personale, informații despre afacere, venituri și cheltuieli, capitaluri proprii, dar și informații despre creditul pe care îl soliciți: suma, perioada de rambursare, destinația fondurilor, tipul de credit etc.

La ce să fii atent când soliciți un credit agricol

Până la semnarea contractului de credit, trebuie să parcurgi pe îndelete termenii și condițiile referitoare la: valoarea creditului, perioada de rambursare, structura plăților, rata dobânzii și alte condiții specifice. Asigură-te că te simți confortabil cu toate drepturile și obligațiile și că ai înțeles tot ce presupune creditul! Dacă ai nelămuriri în legătură cu anumite aspecte, nu ezita să le adresezi consultantului pentru a primi clarificările necesare. 

Unele tipuri de credite permit rambursarea în rate fixe, altele în rate variabile, precum există și posibilitatea să rambursezi anticipat creditul. Discută și aceste aspecte cu persoana desemnată să se ocupe de dosarul tău, astfel încât să obții un credit pe care ți-l permiți și care te ajută  cu adevărat, adaptându-se necesităților tale.

De asemenea, este important ca toate comisioanele și taxele aferente împrumutului să fie la vedere, incluzând: comisioanele de deschidere, taxele de administrare, penalitățile pentru întârziere sau alte costuri. Înțelegerea acestor aspecte te va ajuta să faci o alegere informată și să eviți surprizele neplăcute.

 

Advertisement