Degetul mijlociu pentru libertate | Un nou simbol al protestelor din Iran – FOTO/VIDEO

0
iran

În Iran, protestele împotriva regimului se intensifică. În mai multe colegii și licee din Teheran, tinere iraniene își scot vălul și cer mai multă libertate. O imagine, în special, a stârnit vâlvă pe rețelele de socializare.

În Iran, revolta câștigă teren. După elevi, este rândul liceenilor să contraatace și să provoace autoritățile. Ilustrație cu un instantaneu care circulă pe rețelele de socializare de câteva zile. Vedem fete tinere, cu părul descoperit, arătând degetul mijlociu în direcția lui Ali Khamenei (actualul lider din Iran) și a lui Rouhollah Khomeini (liderul Revoluției din 1979, care l-a răsturnat pe șahul Iranului).

„Aceste fete de liceu sunt viitorul Iranului. Nu vor renunța. Când te gândești că au fost nevoite să-și acopere părul de mai bine de 40 de ani…”, a comentat Farid Vahid, directorul Observatorului pentru Africa de Nord și Orientul Mijlociu într-un tweet.

Pe rețelele de socializare, imaginile dezvăluie culisele rebeliunii femeilor iraniene din școli. Când unii nu ezită să fredoneze Baraye – o melodie a muzicianului Shervin Hajipour, care conține mesaje de la iranieni rebeli postate pe Twitter, care a devenit un simbol al libertății pentru manifestanți – altele își scot hijabul și își lasă părul desfăcut. Marți, 4 octombrie, într-un liceu din Teheran, elevele s-au revoltat în ciuda ordinelor directorului. Confruntat cu protestul fetelor de liceu, bărbatul a preferat în cele din urmă să fugă. Un videoclip care a făcut deja înconjurul lumii.

„Spre deosebire de a mea, știu că această nouă generație nu se va opri: sunt gata să moară pentru a-și recâștiga libertățile”, a mărturisit un student expatriat, aflat la studii în Franța.

„Femei, viață, libertate”

Moartea Mahsei Amini, de 22 de ani, arestată pe 13 septembrie de poliția morală din Teheran, pentru „purtarea unui văl nepotrivit”, a provocat un val de proteste fără precedent în Iran. Îndreptată mai întâi împotriva purtării obligatorii a vălului, revolta a evoluat de atunci într-o luptă anti-regim, susținută de o generație de studenți dornici de libertate. Și a dat naștere sloganului „Femei, viață, libertate”, scandat de femeile iraniene cerând sfârșitul unui regim care le controlează trupurile. Un strigăt de furie care rezonează în întreaga lume.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.