Cum poate fi tratată depresia fără medicamente?

0

În contextul depresiei, pacientului are la dispoziție mai multe opțiuni de tratament. Unele nu includ medicamente.

Depresia nu este o schimbare obișnuită a dispoziției. Se impune în timp, provocând o pierdere de durată a capacității de a experimenta plăcerea și chiar interesul. Radiază în toate aspectele vieții de zi cu zi, inclusiv în relațiile pe care le avem cu cei din jurul nostru. OMS estimează că 3,8% din populația lumii suferă de depresie, inclusiv 5% dintre adulți, sau 280 de milioane de oameni în total. Există multe cauze și multe forme de depresie, dar anumite mecanisme rămân prost înțelese astăzi. Confruntați cu această tulburare mintală comună, pacienților le sunt disponibile mai multe opțiuni terapeutice. Psihologul Maria Hejnar dezvoltă metode de tratare a depresiei fără a utiliza medicamente.

Ce este depresia?

„Depresia nu desemnează o simplă criză de depresie sau tristețe temporară, ci o boală psihologică reală. Se caracterizează prin tulburări ale dispoziției (tristețe, pierderea plăcerii). Dispoziția depresivă duce la o viziune pesimistă asupra lumii și asupra sinelui care nu vă permite să scăpați de ea)”, potrivit experților.

Dacă este mai frecventă la adulți, poate apărea la orice vârstă, subliniază psihologul. Tinerii între 18 și 24 de ani sunt cei mai afectați (20,8%), dar printre victimele acestei boli mintale se numără și adolescenții. Anumite profiluri sunt mai expuse riscului decât altele, este cazul familiilor monoparentale, persoanelor cu dificultăți financiare, femeilor, persoanelor care locuiesc singure, bătrânii de exemplu.

Tratarea depresiei, cu sau fără medicamente?

Când auzim cuvântul depresie, ne gândim adesea la „vindecarea” cu antidepresive. Acesta din urmă (care vine în diferite formule) poate fi prescris în cazul unui episod depresiv moderat până la sever. Permite, printr-o acțiune chimică, reducerea simptomelor. Dar antidepresivele sunt întotdeauna asociate cu psihoterapia și nu sunt sistematice.

Potrivit psihologului Maria Hejnar, este posibil să se trateze depresia fără medicamente, dar numai în anumite condiții. Ea notează în preambul că „anumite depresii grave nu pot fi tratate fără medicamente, pentru că pentru a veni la terapie, ai nevoie de un minim de energie vitală”. Ea definește depresia ca o pierdere a „energiei vitale”.

Ce tip de terapie este potrivit pentru tratarea depresiei?

Potrivit psihologului, nu există un plan predefinit pentru tratarea depresiei prin terapie, deoarece există mai multe forme. Acest lucru trebuie decis după un examen clinic, în funcție de pacient. În toate cazurile, se recomandă psihoterapia, indiferent de tipul depresiei. „Reduce simptomele depresive, reduce frecvența recidivelor sau duce la o remisiune de durată.” Poate fi practicată în diferite moduri, fie în grup, în familie, fie chiar individual. Puteți merge la un psihiatru sau chiar la un psiholog și există abordări diferite pentru a trata depresia.

Dintre cele mai cunoscute, remarcăm terapia psihanalitică, care se concentrează pe istoricul pacientului pentru a încerca să găsească sursa depresiei acestuia, fără să ne oprim prea mult asupra simptomelor prin care aceasta se manifestă zilnic. Există și terapia cognitiv-comportamentală (TCC) care, dimpotrivă, se concentrează pe simptome. Obiectivul este de a permite pacientului să-și gestioneze stresul, să adoarmă din nou și să-și îmbunătățească viața de zi cu zi prin reducerea impactului simptomelor depresiei.

Maria Hejnar adaugă că psihoterapia integrativă – care utilizează abordări diferite – face posibilă adaptarea la nivelul de descurajare și demotivare a persoanei care suferă. Revine la o tehnică, des folosită în situații de dependență: interviul motivațional. Pacientul este încurajat să-și verbalizeze problema și să identifice schimbările pe care le-ar putea face pentru a se îmbunătăți. Obiectivul este să-i permită să treacă dincolo de ambivalența „Mă simt rău, dar nu am puterea să mă asigur că mă fac mai bine”, care este adesea un pas dificil de făcut. 

Pentru Maria Hejnar, psihoterapiile de lungă durată sunt adesea cele mai eficiente în combaterea depresiei, deoarece îți permit să mergi mai adânc. 

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.