Care sunt soluțiile pentru transpirația excesivă a feței?

0

Transpirația este un fenomen natural care ajută la eliminarea toxinelor din organism, reglând în același timp temperatura. Aceasta este produsă de glandele sudoripare ecrine și aprocrine, prezente în stratul profund al pielii, care activează și provoacă transpirație în diferite zone ale corpului: axile , mâini, picioare, scalp și… față. 

Adesea e deranjant să avem fruntea plină de sudoare și tâmplele ude toată ziua. Machiajul picură, părul pare gras, deși a fost spălat cu o zi înainte și respectul de sine este, de asemenea, afectat. Transpirația ta este normală? Care sunt cauzele și cum le remediezi? 

De unde știu dacă transpir mult?

În primul rând, este mai bine să distingem transpirația normală de o versiune excesivă. Dacă transpirați pe vreme caldă sau când faceți exerciții, acest lucru este complet normal. Pe de altă parte, dacă transpirația apare atunci când corpul este rece, este posibil să suferiți de ceea ce se numește hiperhidroză. Acest termen medical se referă la transpirația excesivă a corpului și afectează aproximativ 3% din populație. De obicei afectează mâinile, picioarele, axilele și fața. Dacă acesta este cazul vostru, consultați un medic pentru a stabili un diagnostic.

Transpirație excesivă sau hiperhidroză: care sunt cauzele?

În general, hipersudația localizată la axile, picioare, mâini nu are o cauză identificată cu certitudine (de aceea vorbim și de hipersudație primară). Factorii declanșatori pot fi și cauza episoadelor de transpirație excesivă: emoții puternice și stres, căldură, consumul de alimente picante și/sau alcool, efort fizic. De asemenea, factorul de jenă ar juca un rol cheie. 

Care sunt soluțiile pentru transpirația excesivă a feței?

Alegerea unei creme hidratante si solare potrivite

Nu trebuie să evitați aplicarea cremelor hidratante sau a cremei de protecție solară, dar ar trebui să utilizați formule ușoare etichetate „non-comedogenice”, astfel încât să nu vă înfunde porii, explică dermatologul dr. Sophie Momen în Refinery29. Acesta din urmă, prin urmare, ne recomandă să evităm uleiurile grele, precum și ingredientele groase, cum ar fi untul de shea sau vaselina. Asociați cu transpirația, acești agenți pot provoca erupții cutanate, adaugă medicul. Aceeași observație pentru cremele solare care sunt cel mai bine alese cu cuvintele „Fără ulei” sau „matifiante”. În schimb, optează pentru agenți de hidratare mai ușori precum acidul hialuronic, glicerina sau ceramidele.

Evită alimentele picante, tutunul, alcoolul, cafeaua

Aceste tipuri de alimente și băuturi stimulează glandele sudoripare care sunt responsabile de transpirație. Prin urmare, este mai bine să le evitați pentru a nu agrava situația.

Utilizează hârtie matifiantă

În timpul zilei, pentru a șterge transpirația excesivă, îți poți tampona fața cu hârtie matifiantă sau chiar șervețele răcoritoare.

Bea apă

„Este important să rămânem hidratați din mai multe motive biologice, inclusiv prin termoreglare, dacă corpul nostru devine prea fierbinte, transpiram pentru a ne răcori, astfel încât limitarea aportului nostru de lichide poate duce la creșterea temperaturii corpului nostru”, explică Dr. Zainab Laftah, dermatolog. De aceea este recomandat sa bei suficientă apă și chiar mai multă în caz de căldură sau exerciții fizice.

Aplică un agent topic

Dacă aceste sfaturi diferite nu sunt suficiente, este mai bine să apelați la un dermatolog. „Acesta din urmă poate prescrie un agent topic pe bază de glicopironiu pentru față pentru a bloca substanța naturală care activează glandele sudoripare”, precizează dr. Laftah.

Utilizează Botox

Ultima varianta: optează pentru injecții cu Botox. Deși nu este o soluție rapidă, toxina botulină poate funcționa prin blocarea semnalelor chimice care declanșează acțiunea glandelor sudoripare. 

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.