Căderea părului în timpul menopauzei: cum să limitezi acest fenomen

0

Pierdem părul în fiecare zi într-un mod fiziologic (ciclul părului), dar căderea este uneori mai semnificativă în timpul menopauzei. Cauza? Scăderea nivelului de estrogen.

De ce menopauza favorizează căderea părului?

La menopauză, echilibrul estrogen/androgeni este modificat, ceea ce determină multe modificări în corpul femeilor, precum celebrele bufeuri, stări de spirit în schimbare, uneori insomnie și chiar căderea crescută a părului. Acest lucru se întâmplă fiziologic pe zonele așa-numite „androgeni-dependente” (în principal linia de mijloc din partea superioară a craniului la femei). Observăm apoi o miniaturizare progresivă a părului care este înlocuită cu puf și densitatea părului poate apărea apoi redusă.

Căderea părului: când ar trebui să vă adresați unui specialist?

În funcție de amploarea pierderii, putem vorbi de alopecie androgenetică. Dacă este bruscă sau semnificativă, există potențial un mecanism precum efluviul telogen, care afectează apoi întregul scalp. În acest caz, este recomandat să consultați un dermatolog pentru a pune un diagnostic. „Este important să verificăm dacă există factori hormonali (distiroidism), deficitari sau nutriționali adăugați. Deficiența de fier fiind un factor agravant comun”, explică dr. Reyhan Amode, medic dermatolog și venerolog, potrivit Femme Actuelle.

Cum să limitezi căderea părului în timpul menopauzei?

Potrivit specialistului, primul lucru de făcut este să vă asigurați că aveți o dietă variată și echilibrată pentru a limita deficiențele, și pentru a reduce cât mai mult posibil expunerea la stresul oxidativ (stres, UV, tutun, poluare etc.) care este un factor agravant. De asemenea, medicul dermatolog recomandă evitarea actelor de coafare agresive (netezire termică, îndreptare) sau coafurilor cu tracțiune care pot duce la alopecie cicatricială. Recomandări valabile la orice vârstă a vieții, și nu numai în perioada menopauzei.

Tratament medical în unele cazuri împotriva căderii părului

În cazul căderii semnificative a părului (alopecie androgenetică), doar un dermatolog poate determina necesitatea unui tratament local. 

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.