Boli foarte periculoase transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice

0

Boli precum febra dengue și malaria ajung să se transmită pe tot globul. Se răspândesc în părți ale lumii, până acum neafectate: nordul Europei, America, Asia și Australia.

Insectele răspândesc boli precum malaria și febra dengue, ale căror prevalențe au crescut enorm în ultimii 80 de ani, deoarece încălzirea globală le-a oferit condițiile mai calde și mai umede în care să prospere, notează The Guardian.

Cazurile de febră denga și alte boli transmise de țânțari sunt în creștere în Europa din cauza schimbărilor climatice care favorizează răspândirea speciilor invazive, a avertizat Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), conform AFP, citat de Agerpres. 

În 2023, în Uniunea Europeană și în țările SEE (Islanda, Liechtenstein și Norvegia), au fost raportate 130 de cazuri de febră denga autohtone, în creștere față de cele 71 de cazuri din 2022.

Aceasta reprezintă o creștere semnificativă comparativ cu perioada 2010-2021, când au fost înregistrate doar 73 de cazuri, conform ECDC.

Numărul cazurilor importate a crescut și el, ajungând la 1.572 în 2022 și 4.900 în 2023, cel mai ridicat nivel de la începutul monitorizării în 2008.

Profesorul Rachel Lowe, care conduce un grup global de reziliență a sănătății din Barcelona, Spania, a avertizat că focarele de boli transmise de țânțari se vor răspândi în părțile neafectate în prezent din nordul Europei, Asia, America de Nord și Australia, în următoarele câteva decenii.

Lumea trebuie să fie pregătită pentru o răspândire bruscă a acestor boli

Ea urmează să țină o prezentare la congresul global al Societății Europene de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase de la Barcelona pentru a avertiza că lumea trebuie să fie pregătită pentru o creștere bruscă a acestor boli.

„Încălzirea globală, din cauza schimbărilor climatice, înseamnă că vectorii bolii care transportă și răspândesc malaria și dengue [febra] își pot găsi o casă în mai multe regiuni, cu focare care apar în zone în care oamenii sunt probabil să nu aibă imunitate și sistemele de sănătate publică să fie nepregătite”, spune Lowe.

„Realitatea dură este că sezoanele calde mai lungi vor lărgi fereastra sezonieră pentru răspândirea bolilor transmise de țânțari și vor favoriza focare din ce în ce mai frecvente, care sunt din ce în ce mai complex de tratat”, a adăugat ea.

Febra dengue se găsea, în principal, în regiunile tropicale și subtropicale, deoarece temperaturile înghețate peste noapte ucid larvele și ouăle insectei. Sezoanele calde mai lungi și înghețurile mai puțin frecvente au făcut ca aceasta să devină cea mai rapidă boală virală transmisă de țânțari din lume și se instalează în Europa.

Țânțarul tigru asiatic, în 13 țări europene

Țânțarul tigru asiatic (Aedes albopictus), poartă febra dengue și s-a stabilit în 13 țări europene începând cu 2023: Italia, Franța, Spania, Malta, Monaco, San Marino, Gibraltar, Liechtenstein, Elveția, Germania, Austria, Grecia și Portugalia.

Insecta este tot mai răspândită: nouă din cei mai ospitalieri 10 ani pentru transmiterea bolii au avut loc începând din 2000, iar numărul cazurilor de febră dengue, raportate la OMS, a crescut de opt ori în ultimele două decenii, de la 500.000 în 2000 la peste 5 milioane în 2019.

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.