Beneficiile pentru sănătate ale alimentației sezoniere, potrivit dieteticienilor

0

A mânca sezonier înseamnă a-ți umple farfuria cu fructe și legume care au fost recoltate recent în regiunea ta. Această practică vine cu multe beneficii pentru sănătate, economice și de mediu.

Magazinele alimentare vând fructe și legume proaspete pe tot parcursul anului. Căpșunile, de exemplu, sunt recoltate vara, dar sunt întotdeauna disponibile în supermarketuri. 

Dacă cumpărați căpșuni în timpul iernii, cel mai probabil sunt importate din Mexic, America Centrală sau America de Sud, conform lui Judy Simon, un nutriționist dietetician de la UW Medical Center din Seattle.

„Din moment ce trebuie să călătorească pe distanțe lungi, sunt recoltate cu mult înainte de a ajunge la apogeu”, a spus Simon pentru Verywell.

Produsele din afara sezonului pot parcurge sute sau mii de kilometri pentru a ajunge la supermarketul local, care poate fi mai scump și mai puțin durabil. Fructele și legumele își pierd, de asemenea, o anumită valoare nutritivă în timpul transportului.

Cum vă ajută alimentația sezonieră dieta?

Ghidurile dietetice pentru americani recomandă ca adulții să mănânce 1,5–2 căni de fructe și 2–3 căni de legume în fiecare zi. Cu toate acestea, majoritatea adulților din SUA nu îndeplinesc aceste obiective.

Mâncatul sezonier înseamnă că adaugi varietate în dieta ta, ceea ce ajută la reducerea riscului de cancer și la promovarea sănătății generale. Schimbarea fructelor și legumelor în mesele tale poate oferi o mai bună diversitate de vitamine și minerale.

„Într-adevăr îmbunătățește varietatea dietei pentru a se schimba în funcție de anotimp, pentru că nu doriți să mâncați același lucru, săptămână după săptămână după săptămână”, a spus Sherry Gray, dietetician și educator în nutriție la Universitatea din Connecticut.

Gray a adăugat că anumite alimente de sezon ajută organismul să facă față condițiilor meteorologice în schimbare. Produsele de vară, cum ar fi pepenele, vă ajută să vă hidratați atunci când este cald, în timp ce produsele de iarnă mai consistente, cum ar fi sfecla, pot oferi corpului calorii suplimentare pe măsură ce temperatura scade.

Produsele de sezon tind, de asemenea, să aibă un gust mai bun decât soiurile în afara sezonului, ceea ce înseamnă că este posibil să aveți un apetit mai bun pentru fructe și legume la apogeu. 

„Dacă cumpărați local și dacă puteți cumpăra proaspete, cu siguranță aromele pot fi mai bune, iar conținutul de nutrienți va fi superior celui care este expediat și transportat”, a spus Gray.

Atunci când fructele și legumele trebuie să călătorească pe distanțe lungi, factori precum temperatura și numărul de zile de depozitare pot duce la rumenire și la pierderea vitaminelor și mineralelor. Uneori, tratamente post-recoltare, cum ar fi căldura, acoperirea comestibilă și agenții de coacere, sunt aplicate produselor proaspete pentru a-și menține calitatea.

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.