Odată cu scăderea mercurului din termometre, toate mijloacele sunt bune pentru a ne consola. Dacă în dressing-ul nostru, hainele noastre de in au lăsat, încetul cu încetul, loc pieselor noastre tricotate pentru a ne ține de cald, în baia noastră, mirosurile ușoare și volatile au fost înlocuite cu notele de toamnă.
Acestea merg de minune cu textura balsamurilor și cremelor pe care le folosim pentru a ne hrăni pielea uscată de frig. Totuși, această perioadă propice tenului uscat nu este o coincidență… De altfel, experții în dermatologie au făcut legătura între un obicei pe care trebuie să-l păstrăm de cald și fenomenul pielii uscate.
De ce pielea este mai uscată iarna decât vara?
Într-un interviu acordat Women’s Health, dermatologii au dezvăluit corelația dintre utilizarea excesivă a apei fierbinți la duș și aspectul pielii uscate. Acest fenomen comun are ca rezultat strângerea în anumite zone, care poate afecta întregul corp în anumite cazuri, dar și apariția de roșeață pe piele.
„Băile și dușurile lungi sau frecvente, în special în apă fierbinte, pot usca pielea, deoarece îndepărtează uleiurile protectoare produse în mod natural de piele”, spune dr. King, profesor clinic de dermatologie. Aceste uleiuri sunt esențiale pentru sănătatea pielii deoarece „formează o barieră de protecție care ajută la reținerea umidității și ne protejează de condițiile dure de mediu. Când uleiurile se pierd, apa se evaporă mai ușor din piele, care rămâne uscată”, precizează expertul dermatologie.
De aceea, utilizați apă călduță la duș pentru a păstra uleiurile protectoare ale pielii. De asemenea, dermatologul recomandă aplicarea gelurilor de duș blânde în timpul rutinei de îngrijire corporală, deoarece acestea „nu privează pielea de sebum și hidratare”. Acum nu mai există scuze, știți care sunt riscurile asociate cu folosirea apei fierbinți pentru spălare!
Această cauză nu este singura, pielea uscată poate fi legată și de utilizarea produselor de uscare sau de anumite patologii precum eczema sau psoriazisul.
Sursa: Tabu.RO