ANRE majorează tarifele de distribuție a energiei electrice, de la 1 aprilie. Ce se întâmplă cu facturile

0

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a pus în dezbatere publică noile tarife de distribuție la energie electrică, valabile de la 1 aprilie, care au creșteri, pentru nivelul de joasă tensiune, de la 8% la 30%, în funcție de zonă, potrivit exonomica.net.

Noile tarife

Iată care sunt noile tarife, pentru nivelul de joasă tensiune – cel pentru clienții casnici, pentru fiecare dintre cele opt zone de rețea din România, cu precizarea că prețurile finale maxime plafonate plătite de clienți NU cresc.

Muntenia Sud. Operator este E-Distribuție Muntenia (deținut de Enel). Tariful la joasă tensiune este de 243 lei/MWh, creștere de 20%.

Banat. Operator este E-Distribuție Banat (deținut de Enel). Tariful la joasă tensiune este de 234 lei/MWh, creștere de 8%.

Dobrogea. Operator este E-Distribuție Dobrogea (deținut de Enel). Tariful la joasă tensiune este de 279 lei/MWh, creștere de 8%.

Moldova. Operator ese Delgaz Grid (deținut de E.On.). Tariful la joasă tensiune este de 305 lei/MWh, creștere de 20%.

Oltenia. Operator este Distribuție Energie Oltenia (deținut de MIRA; cumpărat de la CEZ). Tariful la joasă tensiune este de 338 lei/MWh, creștere de 24%.

Muntenia Nord. Operator este Distribuție Energie Electrică România – DEET (deținut de Electrica). Tariful la joasă tensiune este de 330 lei/MWh, creștere de 30%.

Transilvania Sud. Operator este Distribuție Energie Electrică România – DEET (deținut de Electrica). Tariful la joasă tensiune este de 262 lei/MWh, creștere de 10%.

Transilvania Nord. Operator este Distribuție Energie Electrică România – DEET (deținut de Electrica). Tariful la joasă tensiune este de 282 lei/MWh, creștere de 25%.

Tarifele sunt fără TVA.

Anunțul ANRE

Odată cu tarifele noi decise pentru fiecare operator, ANRE a publicat și o notă în care explică fundamentarea noilor tarife.

“Urmare a analizei datelor de fundamentare transmise de operatorul de transport și sistem și de operatorii de distribuție concesionari (…) Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a efectuat calculele prin care s-au stabilit tarifele de transport și tarifele de distribuţie propuse spre aprobare, pentru fiecare operator de rețea, valabile de la data de 01 aprilie 2023.

Stabilirea acestora s-a realizat cu luarea în considerare a veniturilor ţintă iniţiale (calculate pe baza costurilor prognozate reglementate ale acestor servicii) şi a corecţiilor anuale aferente anului 2021, precum şi a ajustărilor venitului reglementat aferent anului 2023.

O parte importantă din venitul reglementat aferent anului 2023 este reprezentată de costul cu achiziţia energiei electrice pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT), care a înregistrat începând cu luna iulie 2021 o creştere semnificativă cauzată de creşterile abrupte de preţ din piaţa de energie electrică.

Astfel, costurile suplimentare cu achiziţia de energie electrică pentru acoperirea CPT faţă de costurile incluse în tarifele reglementate (…) determinate ca diferenţă între costurile realizate şi costurile cu CPT incluse în tarifele reglementate aprobate, se capitalizează trimestrial.

Costurile de capital corespunzătoare valorii recunoscute a costurilor capitalizate se includ în venitul reglementat al operatorilor pentru fiecare an din perioada de recuperare de 5 ani şi se recunosc ca o componentă distinctă în tarifele reglementate, denumită componentă aferentă costurilor suplimentare cu CPT”. 

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.