De obicei vorbim despre gene în termeni simpli, cum ar fi de la cine ne-am luat culoarea ochilor. Cu toate acestea, lista lucrurilor pe care le putem moșteni de la părinții noștri este mult mai lungă.
Bagajul nostru genetic afectează mai mult decât culoarea părului, a pielii sau a ochilor. Potrivit oamenilor de știință, aproape fiecare comportament sau preferință pe care o avem poate fi de fapt o trăsătură genetică.
Aruncați o privire mai atentă asupra acestor 7 caracteristici pe care le aveți, dar nu știați că vi se transmit genetic!
1. Doar 4 ore de somn pot fi suficiente pentru tine.
Medicii recomandă de obicei aproximativ 8 ore de somn în fiecare noapte pentru a ne menține creierul și corpul în funcțiune. Cu toate acestea, unii oameni raportează că au dormit chiar și de 2 ori mai puțin, fără a experimenta efecte secundare. Acești oameni pot trăi cu 4-6 ore de somn datorită genei găsite la până la 5% dintre oameni. Aceste gene permit oamenilor să curețe toxinele din creier și din corp în timpul somnului mai eficient decât altele, astfel încât au nevoie de mai puțin timp pentru a se odihni și a se împrospăta.
2. Este posibil să fii predispus genetic să tolerezi durerea și mâncarea condimentată.
Indiferent dacă ai toleranță ridicată la durere și mâncare picantă sau nu ai toleranță deloc, sunt șanse ca genetica să fie responsabilă pentru asta. Mai mult, MC1R, aceeași variantă de genă care le oferă oamenilor părul roșu, indică și sensibilitatea lor la durere. De aceea, ghimbirul poate avea o toleranță generală mai mare la durere.
3. Coriandrul poate mirosi ca un săpun pentru tine.
În timp ce unii oameni nu își pot imagina o masă fără un vârf de coriandru proaspăt tocat, unii nu suportă gustul acestei plante. Această ură este cauzată de markerii localizați în apropierea genelor care ne determină simțul mirosului cu receptori care detectează aldehidele, compuși care se găsesc în săpun. Aldehidele sunt, de asemenea, o componentă a aromei de coriandru, motiv pentru care unii oameni raportează un gust de săpun când îl mănâncă.
4. „Genele albastre” îți pot afecta nevoia de socializare.
Cercetătorii au efectuat un studiu în care genele sunt legate de tristețe. S-a dovedit că aceste gene pot influența și nevoia noastră de socializare și sentimentul de singurătate. Prin urmare, moștenirea genetică poate explica de ce unii oameni sunt fluturi sociali, în timp ce unii găsesc confort și fericire într-un stil de viață izolat.
5. Strănutul la soare este o trăsătură genetică.
Strănutul este adesea asociat cu gripa sau alergii, dar unii oameni au un sindrom specific numit „strănut fotic”. Cei care se confruntă cu aceasta nu se pot abține să nu strănută de fiecare dată când sunt expuși brusc la lumină puternică. Strănutul fotic este o trăsătură dominantă, ceea ce înseamnă că dacă unul dintre părinții tăi are acest reflex, ai 50% șanse să-l ai și tu.
6. Factorii genetici îți afectează răspunsul la cofeină.
O pauză de cafea a devenit o parte esențială a rutinei noastre zilnice. Cu toate acestea, deși mulți oameni nu își pot imagina o dimineață fără o ceașcă de cafea, unii pur și simplu nu suportă cofeina în sistemul lor metabolic. Motivul acestei diferențe constă în genele noastre . Și anume, o genă numită CYP1A2 ne controlează metabolismul cofeinei.
7. Poți învinovăți genele tale pentru infidelitate și comportament de flirt.
Infidelitatea este ceva care nu poate fi justificat în nici un fel, dar studiile sugerează că acest comportament poate apărea în ADN-ul cuiva. Conform descoperirilor, o variație genetică a DRD4 numită 7R+ este legată de infidelitate și promiscuitate.
sursa: tabu.ro