Ziua Internațională a Fericirii, sărbătorită pe 20 martie. Topul celor mai fericite națiuni 

0

Ziua Internațională a Fericirii este sărbătorită anual pe 20 martie. A fost instituită de Organizația Națiunilor Unite (ONU) în 2012, iar prima celebrare oficială a avut loc în 2013.

Stabilită prin rezoluția ONU 66/281 din 2012, această zi specială își are rădăcinile în inițiativa Regatului Bhutan, țara care a introdus conceptul revoluționar de „Fericire Națională Brută” (FNB) ca măsură alternativă a progresului, în contrast cu tradiționalul Produs Intern Brut (PIB).

Scopul acestei zile este de a sensibiliza opinia publică cu privire la importanța fericirii ca aspirație universală a oamenilor de pretutindeni și de a recunoaște relevanța acesteia în politicile publice.

Sărbătorirea acestei zile încurajează țările să abordeze bunăstarea și fericirea ca obiective cruciale în contextul dezvoltării sociale și economice.

Unul dintre cele mai cunoscute este „Raportul Mondial al Fericirii” (World Happiness Report), care este publicat anual de Sustainable Development Solutions Network (SDSN), un program al Națiunilor Unite.

Acest raport utilizează date din Sondajul Mondial Gallup și evaluează factori precum PIB-ul pe cap de locuitor, sprijinul social, speranța de viață sănătoasă, libertatea de a face alegeri în viață, generozitatea și percepția asupra corupției.

În rapoartele din ultimii ani, țările nordice au dominat constant clasamentul:

Finlanda – A ocupat primul loc timp de mai mulți ani consecutivi, fiind apreciată pentru sistemul său de protecție socială, educația de calitate, echilibrul dintre viața profesională și cea personală, și nivelul ridicat de încredere în instituții.

Danemarca – Cunoscută pentru conceptul de „hygge” (confort și bunăstare), Danemarca excelează în ceea ce privește coeziunea socială, egalitatea și calitatea vieții.

Islanda – Această țară nordică impresionează prin comunitatea sa puternică, natura spectaculoasă și sistemul eficient de protecție socială.

Suedia – Cu un sistem de bunăstare bine dezvoltat și un accent puternic pe egalitatea de gen, Suedia rămâne constant în topul clasamentului.

Norvegia – Bogată în resurse naturale și cu un Fond Suveran de Investiții impresionant, Norvegia oferă cetățenilor săi un nivel de trai ridicat și servicii publice de calitate.

Alte țări care s-au remarcat în clasamentele recente includ Elveția, Țările de Jos, Luxemburg, Noua Zeelandă și Austria.

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.