Tradiții și superstiții de Revelion și de Anul Nou 2022

0

Doar două zile ne mai desparte de noul an și mulți dintre noi au mari așteptări de la 2022. După doi ani de pandemie, privim spre viitor cu optimism și speranță. Unii cred că norocul ni-l facem singuri, prin urmare țin cont de câteva superstiții atunci când îți fac planuri.

Colindul cu Sorcova, Plugușorul, Capra și Ursul sunt unele dintre cele mai respectate și apreciate tradiții de către români. Încă din Ajunul Crăciunului și până la Sfântul Vasile, uneori chiar și până la Sfântul Ion, colindătorii merg și cu Steaua.

În noaptea de Revelion, fetele necăsătorite pun un fir de busuioc, o ramură de măr și un ban într-un vas cu apă pentru a-și visa ursitul. La miezul nopții, îndrăgostiții de sărută sub vâsc, pentru noroc în anul următor și pentru o relație fericită și de lungă durată.

Hainele noi, cât și cele de culoare roșie, purtate în noaptea dintre ani aduc noroc în dragoste și la bani. La miezul nopții, paharele trebuie să fie pline, iar în farfurii să fie bucate, pentru bogăție în anul ce vine. Cine mănâncă pește în noaptea de Revelion „va trece ca peștele prin apă” în noul an, iar consumarea cărnii de pasăre în noaptea dintre ani aduce ghinion.

În noaptea dintre ani e bine să se mănânce 12 boabe de struguri și să se pună 12 dorințe, fiecare pentru câte o lună a anului ce începe. Intrarea în noul an cu datorii sau fără bani este de rău augur, la fel ca împrumutarea banilor în prima zi a noului an. Persoanele care plâng în prima zi a anului vor avea un an nou plin cu evenimente triste.

În noapte de Anul Nou se desfac 12 foi dintr-o ceapă, se așază în ordine pentru lunile anului, se pune pe ele jumătate de linguriță de sare și se lasă pe o masă până a doua zi dimineață. Dacă sarea s-a topit toată în anumite luni, înseamnă că lunile vor fi ploioase, iar dacă nu, înseamnă că urmează luni secetoase.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.