Suplimentele pe care nu trebuie să le luați niciodată împreună. Combinația periculoasă pentru sănătate

0

Experții avertizează că administrarea anumitor combinații ale vitaminelor poate fi periculoasă.

Riscurile potențiale ale combinării unor vitamine populare variază de la deficiențe la chiar afectarea organelor, scrie dailymail.co.uk.

Cea mai riscantă asociere este cea dintre extractul de orez de drojdie roșie și niacină – despre care se spune că ajută la scăderea colesterolului.

Todd Sontag, medic specialist în medicină de familie la Orlando Health Physician Associates din Florida, a avertizat că ambele produse împreună ar putea provoca leziuni hepatice.

Mai mult, a explicat Sontag, presupusele beneficii pentru sănătatea inimii aduse de administrarea suplimentelor nu se bazează pe dovezi solide.

„Dublarea nu crește beneficiile și poate fi dăunătoare pentru ficat”, a declarat el pentru site-ul de wellness The Healthy.

Acest risc crește în cazul în care se adaugă alte substanțe care reduc colesterolul, cum ar fi statinele, în amestec.

Au fost documentate anterior cazuri în care medicii au găsit pacienți care sufereau de leziuni hepatice grave ca urmare a consumului de suplimente cu extract de drojdie roșie de orez.

Un risc comun al administrării de vitamine sau suplimente diferite în același timp este că acestea se contracarează reciproc, ceea ce ar putea duce la o potențială deficiență de vitamine sau minerale.

Luarea în același timp a suplimentelor de magneziu și calciu este un exemplu. 

Din acest motiv, Dr. Tod Cooperman, președintele ConsumerLab, o companie din New York care testează produse de sănătate și nutriție, recomandă să se separe suplimentele cu doze mari de magneziu și calciu cu cel puțin două ore, deoarece altfel acestea pot concura pentru absorbție.

Magneziul ajută organismul să transforme alimentele pe care le consumăm în energie, în timp ce aportul de calciu este esențial pentru sănătatea oaselor.

O interacțiune similară are loc și cu potasiul, un mineral esențial pentru sănătatea inimii, și cu calciul, precum și cu zincul și cuprul.

NHS avertizează că prea mult zinc poate interfera cu absorbția cuprului – un mineral de care avem nevoie pentru producerea celulelor sanguine și susținerea sănătății oaselor.

Dacă nu primim suficient cupru, putem suferi de anemie și slăbirea oaselor, avertizează serviciul de sănătate. Din nou, pentru a reduce acest risc, experții recomandă să se intervaleze doza de suplimente cu două ore.

De asemenea, o serie de vitamine care sunt absorbite împreună cu grăsimile în timpul digestiei, cunoscute sub denumirea medicală de vitamine liposolubile, nu ar trebui luate împreună.

Acestea includ vitaminele A, D, E și K, iar dacă trebuie să luați suplimente din acestea, asigurați-vă că le espațați cu câteva ore în timpul zilei pentru a maximiza absorbția.

Experții spun că cei cărora le place să bea o bere ar trebui, de asemenea, să evite să ia suplimente de fier în același timp.

Fierul este un nutrient esențial în producerea globulelor roșii care transportă oxigenul în organism.

Cu toate acestea, dacă sunt luate împreună cu o ceașcă de ceai negru sau verde, suplimentele de fier se pot lega de tanini, compușii vegetali care se găsesc în ceai, în loc să fie absorbite de organism.

Această interacțiune are loc numai dacă atât ceaiul, cât și suplimentele de fier sunt luate direct împreună.

De asemenea, este o idee bună să fiți prudent în ceea ce privește combinarea substanțelor care stimulează somnul, cum ar fi melatonina și suplimentele pe bază de plante, cum ar fi valeriana, ashwagandha, kava și sunătoarea.

Deși în sine acestea ar trebui să fie inofensive, o combinație ar putea duce la o somnolență neașteptată care s-ar putea dovedi periculoasă.

Deși din punct de vedere tehnic nu este vorba despre o combinație de suplimente, experții țin, de asemenea, să sublinieze pericolele pe care le prezintă administrarea unor suplimente de sănătate împreună cu anumite medicamente.

Cel mai important dintre acestea este sunătoarea și antidepresivele.

Ambele pot crește nivelurile de serotonină, un hormon al „stării de bine”, în organism la niveluri periculoase, ceea ce duce la o afecțiune numită sindromul serotoninei.

Acest lucru poate declanșa confuzie, agitație, spasme, transpirație, frisoane și diaree, dar în cazuri grave poate duce la convulsii potențial periculoase și la bătăi neregulate ale inimii.

În cele din urmă, suplimentele de fier pot interfera cu unele antibiotice, o clasă de medicamente utilizate pentru tratarea infecțiilor, împiedicându-le să acționeze.

Cei cărora li s-au prescris aceste medicamente ar trebui să fie precauți cu privire la administrarea lor împreună, au declarat experții.

NHS spune că majoritatea oamenilor ar trebui să obțină toți nutrienții de care au nevoie având o dietă variată și echilibrată.

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.