Dacă ai probleme cu somnul în timpul iernii, poate fi un fenomen cunoscut sub numele de „insomnie de iarnă”. Un expert american a enumerat cauzele acesteia, precum și obiceiurile bune de adoptat pentru a le evita.
Simți că dormi mai puțin bine în timpul iernii? Deși adulților li se recomandă să doarmă cel puțin 7 ore pe noapte, 1 din 5 oameni suferă de insomnie. Cu toate acestea, un ritm bun de somn este esențial pentru a rămâne sănătos. Într-adevăr, somnul prost crește riscurile de boli cardiovasculare, cancer, obezitate, diabet și accidente.
Dacă aveți mai multe probleme în a adormi sau a vă odihni suficient în timpul iernii, este posibil să suferiți de „insomnie de iarnă”. Este o întrerupere a somnului care poate apărea în timpul schimbărilor sezoniere și poate cauza dificultăți de a adormi sau de a rămâne adormit, a declarat cercetătorul National Sleep Foundation, Joseph M Dzierzewski, pentru Real Simple. Pentru a vedea lucrurile mai clar, expertul a detaliat posibilele cauze ale acestui fenomen.
„Insomnia de iarnă”: iată care sunt factorii care pot contribui la aceasta
Ce cauzează „insomnia de iarnă”? Potrivit acestui expert, mai mulți factori legați de sezon sunt susceptibili de a promova aceste tulburări de somn. Iată care sunt.
Lipsa activității fizice
Deși poate fi dificil să te motivezi să faci exerciții fizice, activitatea fizică poate fi și mai dificilă în timpul iernii. De fapt, temperaturile scăzute încurajează oamenii să stea acasă și, prin urmare, să facă mai puțini pași. „Pe frig, este mai puțin probabil să ieși și să faci activitate fizică”, explică Joseph M Dzierzewski. Potrivit acestuia, această lipsă de activitate fizică poate avea atunci repercusiuni asupra somnului.
Mese mai consistente
Între sărbătorile de sfârșit de an și nenumăratele seri la seriale și filme este mai obișnuit să mănânci în timpul iernii mese bogate și copioase. Potrivit expertului, digestia acestor preparate mai grele, mai ales dacă sunt consumate seara târziu, poate fi cauza tulburărilor de somn.
Timp redus în aer liber
La fel ca lipsa activității fizice, să petreci mai puțin timp în aer liber poate contribui și la insomnia de iarnă. De fapt, Joseph M Dzierzewski sugerează că petrecerea întregii zile în casă, fără aer proaspăt, te poate face să te simți „amețit” și să adormi mai greu la culcare. „Dacă ai stat pe canapea toată ziua, s-ar putea să ai chiar și microsleeps care satisfac unele dintre nevoile tale de somn pe timp de noapte”, adaugă el.
Mai mult timp petrecut pe rețelele sociale și stres
Potrivit expertului, folosirea rețelelor sociale până noaptea târziu, dar și stresul, sunt factori care pot afecta foarte mult problemele de somn pe timpul iernii. De fapt, 1 din 2 oameni simte că stresul le afectează somnul.
Cum să dormi mai bine iarna asta? Sfaturi de specialitate
Dacă aveți probleme cu somnul, nu intrați în panică. Joseph M Dzierzewski a împărtășit sfaturile sale pentru a obține un somn mai odihnitor: „Trebuie să stabiliți o rutină consecventă la culcare pentru a vă proteja somnul înainte de apariția insomniei”. Printre recomandările sale, pentru a dormi mai bine iarna aceasta, recomandă în special:
prioritizează-ți somnul;
bucură-te de lumina soarelui, mai ales devreme în timpul zilei;
fă exerciții;
mănâncă și bea alcool mai puțin;
creează o rutină de relaxare de seară;
transformă-ți dormitorul într-un loc propice somnului.
Sursa: Tabu.RO