Încă două zile libere pentru români, de anul viitor

0

Senatul a adoptat tacit, miercuri, o propunere legislativă a deputaţilor PSD prin care Boboteaza şi Sf. Ioan Botezătorul, sărbătorite anual pe 6 şi 7 ianuarie, să fie zile nelucrătoare.

Astfel, în total, românii ar avea 17 zile libere legale.

Liber de Bobotează și Sf. Ioan

Constatarea formală a adoptării tacite a proiectului a avut loc în ședința Senatului de miercuri, 7 decembrie.

În mai multe țări din Europa ziua de 7 ianuarie este sărbătoare legală, printre care Belarus, Grecia, Georgia, Rusia, Ucraina și Cipru.

„În mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă. Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an. Pentru creştinii ortodocşi care utilizează calendarul neîndreptat (zis de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importantă pentru că, la această dată, este prăznuită Naşterea Domnului. Din acest motiv, mai multe țări din Europa, precum Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru, au reglementat data de 7 ianuarie ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. În acest context, dată fiind importanța religioasă a zilei de 7 ianuarie, considerăm necesară și declararea acesteia ca sărbătoare legală în care nu se lucrează”, argumentează iniţiatorii în expunerea de motive a propunerii legislative.

Propunerea legislativă urmează să fie discutată acum în Camera Deputaților – for decizional. Dacă propunerea va trece și de votul deputaților, în 2023 – românii ar putea ave 17 zile libere de la stat.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.