Facebook și Instagram riscă să fie închise în Europa

0
facebook

Serviciile Facebook și Instagram riscă să fie închise în Europa din cauza regulamentelor europene referitoare la protecția datelor cu caracter personal, avertizează Meta, compania-mamă a celor două rețelele sociale.

În Europa, Facebook și Instagram se află sub incidența GDPR, iar un acord Statele Unite – Uniunea Europeană care ar fi permis transferul transatlantic de date personale a fost anulat în justiție în urmă cu doi ani. Legile europene pentru protecţia datelor din UE reglementează păstrarea acestora doar sub jurisdicţia blocului comunitar.

Reprezentanții companiei susțin că abilitatea rețelelor de a procesa în Statele Unite datele utilizatorilor din diferite ţări este crucială pentru afacere, atât la nivel operaţional, cât şi pentru vânzarea de reclame, o sursă importantă de venit pentru compania. Săptămâna trecută Meta Platforms tocmai a înregistrat cea mai mare pierdere bursieră din istoria americană, într-o singură zi de tranzacționare – aproape 200 de miliarde de dolari.

În raportul său anual publicat joi, Meta a declarat că dacă nu se poate baza pe acorduri pentru a transfera date, atunci „probabil că nu va putea oferi în Europa o serie dintre cele mai importante produse și servicii, inclusiv Facebook și Instagram”. Deși este puțin probabil ca Meta să își retragă cele două produse de pe una dintre cele mai profitabile piețe, răspunsul său evidențiază tensiunea tot mai mare dintre compania de social media și Bruxelles cu privire la proprietatea asupra datelor utilizatorilor, comentează The Guardian.

Comisia Europeană a declarat că negocierile cu Washingtonul pe tema GDPR s-au intensificat, însă acestea „necesită timp, având în vedere și complexitatea problemelor discutate și nevoia de a găsi un echilibru între confidențialitate și securitate națională”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei citat, luni, de Bloomberg.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.