Echinocțiul de primăvară marchează venirea primăverii din punct de vedere astronomic și durata zilei o depășește pe cea a nopții. Pentru anul 2025, echinocțiul de primăvară se va produce pe 20 martie la ora 11.01.
Multe tradiții populare din vechime sunt legate de această perioadă din martie, chiar dacă propriu-zis nu țin strict de ziua echinocțiului. Finalul de martie este plin de sărbători populare.
Uneori este vorba despre semănat, despre curățat grădina, despre pomeni sau despre diverse tradiții legate de animale fantastice și de renașterea naturii.
Mituri, tradiții și semnificații
Ziua în care lumina și întunericul sunt egale a fost considerată un moment magic în vremurile străvechi. Soarele era sărbătorit ca o zeitate, iar echinocțiul de primăvară marca reînvierea naturii, purificarea și triumful luminii. Oamenii credeau că acest moment întărește puterea Soarelui și că lumina va crește, la fel cum totul în jur urma să înflorească.
Tradițiile spirituale ale echinocțiului de primăvară susțin că orice formă de evoluție trece prin trei etape distincte: creația, menținerea și resorbția sau distrugerea. La acestea se adaugă momentul de apogeu a ceea ce s-a creat. Cultul Soarelui este specific multor societăți arhaice, oamenii urmărind ciclurile naturii în funcție de schimbările aduse de astrul zilei.
În tradiția populară, după Zilele Babelor, reci și grele, urmează Moșii de primăvară, care aduc vreme bună, apoi Focurile Sfinților. Focurile ritualice aprinse în ziua echinocțiului aveau rolul de a curăța gospodăria și câmpurile de uscături și de a atrage puterea Soarelui. În această zi începea noul an agrar, iar copiii din Oltenia și Muntenia ieșeau în bătătură și băteau ritualic pământul cu bețele, strigând: „Intră frig și ieși căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură.”
Focul din vatră, asociat cu Soarele, avea menirea să sporească lumina și căldura primăverii. Tinerii plecau pe coline și prin păduri în căutare de flori și ciuperci. În unele zone din Moldova, copiii împodobeau o creangă uscată cu flori și mergeau cu ea prin sat. Astrologii consideră că echinocțiul simbolizează o stare de armonie și o transformare profundă, atât a naturii, cât și a omului. În această perioadă, totul se trezește la viață și se bucură de energiile primăverii.
Sursa: Tabu.RO