De ce este total greşit să pui busuioc sub pernă ca să-ţi visezi ursitul

0
ursit

Una dintre cele mai vechi și interesante tradiții românești este busuiocul sub pernă de către fetele nemăritate, în speranța că-și vor visa ursitul.

Toată lumea știe această tradiție, însă nu toate domnișoarele cunosc data la care trebuie să pună busuiocul.Conform obiceiului, fetele nemăritate obișnuiesc să-l pună în noaptea de Bobotează, adică 5 spre 6 ianuarie.

Se mai spune că, pentru un vis cât mai lucid, fetele trebuie să “fure” busuioc de la preotul care vine să sfințească casa în preajma Bobotezei.

Un mănunchi de busuioc pus sub pernă nu-ţi va aduce soţul mult-dorit, dă asigurări un cunoscut preot. Duhovnicul spune că, de fapt, este un obicei neortodox, profund greşit, care le face fetelor nemăritate mai mult rău decât bine.

Părintele Florin Ioniță, preot paroh al Parohiei Brătila de Jos, județul Bacău, susține că acest obicei este mai mult o provocare a fetelor care își doresc să se căsătorească.

„Este un obicei neortodox. Se spune că atunci când preotul vine cu Boboteaza, fata să nu vadă preotul sau dascălul, să rupă o bucată de busuioc, să o lege de deget și noaptea își visează ursitul. Nu este adevărat. Dacă era adevărat, era cel mai ușor. N-am soartă, sunt în singurătate, când vine preotul cu Boboteaza, pun la deget busuioc, îmi visez ursitul și mă mărit.

Câte fete n-au așteptat așa să se mărite și au ajuns bătrâne și nu s-au mai măritat. Așa zisul obicei cu busuiocul este mai mult o provocare a lor de a-și regândi viața și de aș dori să se căsătorească. Probabil bătrânii le-au spus să se ducă să ia busuioc că se mărită anul acesta, iar dacă fata nu era căutată de niciun bărbat, începea să aibă nădejde în acest lucru. Deci, este un obicei care nu face cinste și este neortodox”, a spus părintele Florin Ioniță pentru Spectacola.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.