Ce este spaniomenoreea, care apare înainte de menopauză?

0

Caracterizată printr-o prelungire a ciclurilor menstruale, spaniomenoreea este mai frecventă în anumite perioade ale vieții. Care sunt cauzele sale și ar trebui tratată? 

În mod normal, ciclurile menstruale durează în medie 28 de zile, dar pot fi neregulate sau chiar absente. Descrisă drept amenoree, absența menstruației poate fi primară atunci când o adolescentă nu a avut prima menstruație la vârsta de 16 ani sau secundară când o femeie nu are menstruația mai mult de 3 luni. 

Spaniomenoreea se referă la o durată anormal de lungă între ciclurile menstruale, care poate dura mai mult de 45 de zile. „Această prelungire a ciclurilor poate fi normală în anumite perioade ale vieții, în special în timpul adolescenței după primele menstruații și în perioada perimenopauzei”, explică dr. Anna Gosset, medic ginecolog, citat de Femme Actuelle. Spaniomenoreea este, de fapt, frecventă în perioada perimenopauzei din cauza epuizării progresive a funcției ovariene și a scăderii nivelului circulant de estrogen în sânge. De asemenea, poate fi normal atunci când luați contraceptive hormonale (implant, DIU hormonal, pastilă cu progestativ etc.).

„În alte perioade ale vieții, spaniomenoreea este adesea legată de dereglarea hormonală și este asociată cu disovulația”, spune dr. Gosset. Sindromul ovarului polichistic poate fi într-adevăr o cauză. Denumită și distrofie ovariană, această afecțiune este legată de disfuncția hormonală de origine cerebrală și/sau ovariană care duce la o secreție anormal de mare de androgeni de către ovare, ceea ce perturbă funcționarea acestora și, prin urmare, ovulația.

Femeile care suferă de sindromul ovarian polichistic au tulburări de ovulație care pot fi rare (disovulație) sau chiar absente (anovulație) și ciclurile lor sunt adesea neregulate, uneori foarte lungi și anarhice. În afară de durata ciclului, această afecțiune poate avea și alte manifestări. „Poate fi asociată cu alte simptome, în special cu hiperandrogenismul (creșterea crescută a părului, acneea, uneori, menstruația poate fi mai abundentă”, precizează Dr. Gosset. Alte cauze de spaniomenoree sunt tulburări ovulatorii cauzate de practicarea intensă a sportului, scădere semnificativă în greutate sau chiar anorexie, stres foarte semnificativ sau creșterea prolactinei legate de administrarea anumitor medicamente (tratamente antipsihotice sau anumiți stabilizatori ai dispoziției).

Când apare înainte de menopauză, spaniomenoreea este normală și nu trebuie tratată dacă nu este deranjantă. În alte cazuri, medicii acționează de la caz la caz. „Este întotdeauna necesar să se găsească cauza spaniomenoreei înainte de a propune orice tratament și, prin urmare, este necesar să se consulte un profesionist din domeniul sănătății. Dacă femeile în cauză nu doresc să aibă copii, contracepția hormonală poate permite reglarea ciclurilor. Dacă există dorința de a face rămâne însărcinată, atunci este important să consultați un medic ginecolog pentru a face un bilanț al îngrijirii adecvate”, explică dr. Gosset.

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.