Armani aduce un omagiu Ucrainei: spectacol tăcut la Milano

0
armani

Designerul italian Giorgio Armani și-a prezentat prezentarea de modă la Milano într-o atmosferă liniștită din respect pentru cei implicați în tragedia din Ucraina.

Se auzeau doar pa;ii modelelor care pășeau pe podium. Designerul Giorgio Armani și-a prezentat colecția toamnă-iarnă 2022-2023 duminică la Săptămâna Modei de la Milano. „Decizia mea de a nu folosi nicio muzică în paradă a fost luată în semn de respect pentru cei afectați de evoluția tragediei”, s-a anunțat prin difuzor înainte de deschiderea spectacolului. Muzică care întărește în mod tradițional senzațiile pe care couturierul dorește să le transmită prin creațiile sale vestimentare; care însoțește pasul, cadența și mersul modelelor. Stabilește tempo-ul, generează emoția. Te face să visezi sau, dimpotrivă, provoacă disconfort.

Giorgio Armani, în vârstă de 87 de ani, este unul dintre primele nume mari din industria modei care a vorbit despre evenimentele din Ucraina. Un pas care amintește și de luna februarie 2020, când Armani a fost unul dintre primii designeri care au recunoscut pandemia emergentă renunțând să-și prezinte colecția în public.

Printre bătrânii de necontestat ai modei, el știe că într-un sector în care totul este o chestiune de imagine, simbolismul contează. „Ce aș putea face? Nu puteam să-mi semnalez bătăile inimii pentru tragedie decât prin tăcere. Nu am vrut muzică în paradă. Cel mai bun lucru de făcut este să raportăm că nu suntem fericiți, să recunoaștem [că] ceva îngrijorător se întâmplă”, a declarat designerul italian pentru Vogue, după prezentare.

Marcată de începutul invaziei rusești în Ucraina din a doua zi de prezentare a colecțiilor, Săptămâna Modei de la Milano s-a încheiat luni într-o atmosferă considerată insolită de unii observatori. De atunci, bula modei și-a păstrat limbajul, întărind contrastul dintre lumea sa și cea experimentată de scena internațională. O atitudine pusă la îndoială de Dima Ievenko, fondatorul brandului ucrainean de îmbrăcăminte exterioară Ienki Ienki, prezent la Milano în cadrul Săptămânii Modei.

„Asta e treaba, nimănui nu-i pasă. Sunt aici cu alți ucraineni, și ne întâlnim, și când ieșim în plină Săptămâna Modei; parcă suntem într-o capsulă”, a spus el pentru revista GQ. Săptămâna Modei de la Paris le va urma acum celor de la Milano, Londra și New York și va închide această lună dedicată prezentării colecțiilor toamnă-iarnă 2022-2023. Un start care a fost însoțit de o declarație a lui Ralph Toledano, președintele La Fédération de la Haute Couture et de la Mode, care a invitat „să trăim paradele zilelor viitoare cu gravitatea care este esențială în aceste ore negre.”

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.